logo

Vertoning film Disturbing the Peace, in Den Haag

Wat: vertoning film Disturbing the Peace
Wanneer: zondag 26 maart 2017, om 20:45
Waar: Zaal 1, Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag

Sinds 2005 strijden Israëli’s en Palestijnen zij-aan-zij én geweldloos voor vrede, verenigd als de Combatants for Peace. Ondersteund met veel archiefmateriaal vertellen filmmakers Stephen Apkon en Andrew Young het verhaal van deze strijdbare groep in de film Disturbing the Peace, die in Nederland tijdens het Movies that Matter festival in premiere gaat.

De Palestijnen en Israëli's die zich hebben verenigd in de Combatants for Peace hebben bijzondere, door de problematische geschiedenis van hun land getekende levensverhalen. Zij hebben geprobeerd een zelfmoordaanslag te plegen of streden een ongelijke strijd in dienst van het Israëlische leger. Wat zij gemeen hebben, is dat zij tot het inzicht zijn gekomen dat de gewapende strijd niet tot vrede zal leiden en slechts meer slachtoffers zal eisen.

Daarom zetten ze zich nu in om ook anderen ervan te overtuigen de wapens neer te leggen. Dat doen ze onder meer met theatervoorstellingen en demonstraties. Maar hun activisme valt niet altijd in goede aarde. Zo roept een geweldloze demonstratie bij de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever een heftige reactie op van de soldaten die de muur beveiligen. Maar de Combatants for Peace blijven standvastig: raketten en tanks gaan geen vrede brengen, zeggen ze. Een vreedzame samenleving ontstaat pas als de wapens worden neergelegd.

De organisatie, opgericht door (voormalige) Israëlische soldaten en Palestijnse strijders, is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Combatants for Peace werkt samen aan een vreedzame oplossing voor beide bevolkingsgroepen.

26 maart 2017 20:45
Filmhuis Den Haag, Spui 191
Den Haag
Nederland