logo

Vertoning film Forever Pure, in Den Haag

Wat: vertoning film Forever Pure
Wanneer: o.a. zondag 26 maart 2017, om 16:45
Waar: Zaal 4, Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag

Tijdens het Movies that Matter festival wordt de film Forever Pure een aantal keer gedraaid, zie voor de data de website.

Regisseur Maya Zinshtein plaatst het wel en (vooral) wee van voetbalclub Beitar Jerusalem tijdens een turbulent voetbalseizoen in een sociaal-politieke context. Ze ontstijgt daarmee ruimschoots de gebruikelijke sportdocumentaire en geeft een bijzonder inkijkje in de verwevenheid van sport, politiek, corruptie en hate speech.

De Israëlische Rus Arcadi Gaydamak wil graag burgemeester van Jeruzalem worden. Om dat doel te bereiken koopt hij de plaatselijke voetbalclub Beitar, zodat de fans van die club zich ook electoraal achter hem zullen scharen. Maar als hij de verkiezingen verliest, blijft Gaydamak zitten met een voetbalclub die hij liever kwijt is dan rijk. Hij bemoeit zich weinig met de club maar besluit wel twee moslims uit Tsjetsjenië aan de spelersgroep toe te voegen. Dit schiet de fanatieke aanhang van de Joodse club in het verkeerde keelgat. De aanvoerder en publiekslieveling spreekt zich niet expliciet uit tegen de komst van het Tsjetsjeense tweetal, en wordt mikpunt van haat van de supporters.

Filmmaakster Maya Zinshtein filmde dit turbulente seizoen en maakte een documentaire die het voetbal overstijgt, en een intrigerend beeld toont van de destructieve kracht van discriminatie.

26 maart 2017 16:45
Filmhuis Den Haag, Spui 191
Den Haag
Nederland