logo

Lezing: Israel seen through its arms trade, in Amsterdam

Wat: Israel seen through its arms trade
Wanneer: zondag 23 april, van 20.30 tot 22.00 uur
Waar: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Mensenrechtenadvocaat en activist Eitay Mack geeft op 23 april een lezing, waarin hij kritisch reflecteert op de dynamiek tussen twee verschillende narratieven over Israëlische wapenhandel en het handelen van Israël in de bezette Palestijnse gebieden.

Het eerste narratief dat Israël al sinds het oprichten van de staat uitdraagt, is dat van een Westerse Joodse democratie, waarin liberale waarden de grondslag vormen. Een staat die internationale normen en burgerrechten respecteert.

Aan de andere kant ziet Israël haar rol in de wereld ook als een veiligheidspartner, die militaire technologieën exporteert waar veel vraag naar is. Door de wapenhandel is Israël in feite actief betrokken bij langdurige gewelddadige conflicten, zoals genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en ernstige schendingen van mensenrechten over de hele wereld.

Eitay Mack gaat tijdens deze lezing in op de manier waarop Israël haar rol in de wereld framed (zowel in het openbaar, als achter gesloten deuren), en de bredere implicaties hiervan.

Eitay Mack is een mensenrechtenadvocaat en activist uit Jeruzalem. Hij zet zich in voor meer transparantie en publiek toezicht van de export van defensiemateriaal door Israël. Mack heeft als doel om Israëls huidige en voormalige diplomatieke connecties met regimes die oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en ernstige mensenrechtenschendingen - zoals Zuid Soedan, Servië, Rwanda, Zuid- Afrika, Argentinië, Chili en Sri Lanka - tegen het licht te houden. Daarnaast representeert hij Palestijnen en mensrenrechtenactivisten in rechtszaken tegen de Israëlische veiligheidsdiensten die gaan over het gebruik van geweld, het schenden van vrijheden of onterechte arrestaties.

Dit programma is een samenwerking tussen De Balie en gate48 - platform van kritische Israëli's in Nederland. Kaartjes zijn via De Balie te koop.
Voertaal: Engels

23 april 2017 20:30
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Nederland