logo

Jom Kippoer - panelgesprek, concert en koosjere maaltijd, in Antwerpen (België)

Wat: Jom Kippoer - panelgesprek, concert en koosjere maaltijd
Wanneer: zondag 24 september, van 19.30 tot 22.00 uur
Waar: Clemenspoort, Overwale 3 (naast KA Voskenslaan), Antwerpen, België
Tickets: 6 euro, via het uitbureau 

VOEM (V.O.E.M. vzw staat voor Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims) en ORBIT vzw (non-profit organisatie ORBIT vzw is thuis in de wereld van diversiteit & migratie) organiseren een panelgesprek in het kader van Jom Kippoer, de Joodse Grote Verzoendag.

Jom Kippoer zelf begint op vrijdagavond 29 september en eindigt op zaterdagavond 30 september. Het is een belangrijke dag in het Joodse jaar. Volgens de traditie beslist God op deze dag over het lot van de mensen in het komende jaar. Joden van alle strekkingen komen samen in volle synagogen, belijden hun zonden tegen hun God en die van de gemeenschap, terwijl ze ook verwacht worden vergiffenis te vragen voor hun individuele zonden tegen hun medemensen.

Op Jom Kipoer is het 25 uur lang verboden om te eten en te drinken, zich te wassen en seksuele omgang te hebben. Veel joden dragen geen lederen schoenen als teken van eenvoud, het vermijden van luxe, en respect voor de heiligheid van de aarde.

Na het panelgesprek met Luc Van Looy (bisschop), Brian Doyle (rabbijn in opleiding) en Ahmed Azzouz (inspecteur islamitische godsdienst), dat door Jonas Slaats gemodereerd wordt, volgt een concert en een (koosjere) maaltijd.

Het mini-concert wordt gegeven door het trio van Zahava Seewald. Zij werd geboren in Antwerpen. Liturgische zang in het Hebreeuws en joodse muziek zijn sinds haar kinderjaren aanwezig in het dagelijks leven. Samen met Michaël Grébil en Christophe Morisset brengt Zahava naast een selectie van Joodse liederen uit Marokko ook Joodse religieuze muziek en Joods-Spaanse liederen.

24 september 2017 19:30
Clemenspoort, Overwale 3 (naast KA Voskenslaan)
Antwerpen
België