logo

Chag Pesach Sameach

05-04-2017 07:57

Pesach begint op maandagavond 10 april. De viering van Pesach herinnert Joden over de hele wereld aan de uittocht van het Joodse volk uit de slavernij in Egypte. In de Joodse traditie is het vijftigste jaar een jubileumjaar, een jaar van vrijheid. In Leviticus 25-10 staat: “Elk vijftigste jaar moeten jullie vieren als een speciaal jaar. In dat jaar moeten alle slaven in het land vrijgelaten worden. Het is voor iedereen een Jubeljaar.”

Aan de vooravond van Pesach vindt thuis de sederavond plaats. Familie en vrienden komen samen om aan de hand van de Hagaddah het verhaal van de uittocht uit Egypte en de reis van slavernij naar vrijheid te vertellen. Om de aandacht te vestigen op het feit dat dit jaar de bezetting van Palestijns gebied door Israël al vijftig jaar duurt is door de beweging Save Israel Stop Occupation, SISO, een nieuwe Hagaddah uitgegeven waaraan een grote groep bekende Israëlische auteurs, denkers en kunstenaars heeft meegewerkt. SISO roept met deze Hagaddah op tot vrijheid en vrede voor iedereen.

Bestuur en staf van Een Ander Joods Geluid wensen hen die Pesach vieren Chag Sameach, en wensen iedereen een leven in vrede en vrijheid.

Via deze link kan je een papieren of digitale kopie van de nieuwe Hagaddah bestellen. SISO is een Israëlische beweging die diverse individuen en vredes- en mensenrechtenorganisaties bijeenbrengt om tegen de bezetting te strijden.