logo

Jüdische Stimme mag weer rekening openen bij Bank für Sozialwirtschaft

24-04-2017 20:35

We berichtten eerder over onze Duitse zusterorganisatie JS, Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost, die eind oktober 2016 te horen kreeg van hun bank, de Bank für Sozialwirtschaft AG (BfS), dat de rekening van de organisatie per 1 januari 2017 zou worden opgeheven. In eerste instantie was het niet duidelijk wat de reden was voor de sluiting van de rekening. De motivatie kwam pas boven tafel nadat Duitse politieke partijen, NGO’s, journalisten en supporters van JS in binnen- en buitenland druk hadden uitgeoefend op de bank. Die gaf uiteindelijk toe dat de beslissing te maken had met de steun die JS geeft aan BDS.

Jüdische Stimme heeft in maart 2017 om de tafel gezeten met de BfS. Beide partijen hebben hun positie toegelicht. De verduidelijking door Jüdische Stimme dat hun steun aan BDS niet tegen de staat Israël gericht is, maar dat zij juist strijden voor gelijke rechten voor Israëli’s en Palestijnen, was van essentieel belang vanuit het perspectief van de bank om de weg vrij te maken voor een hervatting van de zakelijke relatie. Lees hier het statement da JS uitgegeven heeft over deze zaak.

EAJG is blij te weten dat het probleem tussen JS en BfS opgelost is. EAJG blijft de manier waarop tegenstanders van BDS vermeende voorstanders proberen te raken problematisch vinden. EAJG ondersteunt BDS in de zin van 'boycot de bezetting', zoals bijvoorbeeld een boycot van producten uit de nederzettingen en van bedrijven en instellingen, Israëlische en niet-Israëlische, die profijt trekken uit de bezetting. Als dat betekent dat ook Israël binnen de grenzen van 1967 (binnen de Groene Lijn) wordt getroffen, dan ziet EAJG dat als een consequentie van het beleid van opeenvolgende Israëlische regeringen die de bezetting langs meerdere wegen bewust verankerd hebben in de Israëlische samenleving als geheel. Ontvlechting van die verwevenheid is aan Israël.