logo

Terugblik zes dagen Enough=Enough

21-06-2017 17:25

Een Ander Joods Geluid organiseerde van 5 t/m 10 juni het zesdaags evenement Enough=Enough naar aanleiding van de Zesdaagse Oorlog die vijftig jaar geleden plaatsvond. Een evenement met een veelzijdig programma. We blikken kort terug op de verschillende activiteiten.

Maandag 5 juni 2017

De opening van Enough=Enough werd verzorgd door Dieuwertje Blok. Ze vergeleek haar opvattingen over Israël van vijftig jaar geleden met haar opvattingen nu. Ze stond vierkant achter Israël, wat destijds een normale zaak was. En nu maakt ze deel uit van het Comité van Aanbeveling van EAJG. Niet omdat ze tegen Israël zou zijn, maar omdat ze kritiek levert op de manier waarop Israël met mensenrechten omgaat. “Een echte vriend durft kritisch te zijn, móet kritisch zijn. Kritiekloos zijn is in mijn ogen een vorm van desinteresse, wegkijken en alles behalve liefdevol,” legt ze uit. Lees hier haar volledige openingstekst.

 

Op het programma van vandaag stond ook het welbespraakte en flitsende theaterduo George & Eran. Begeleid door drie talentvolle muzikanten speelden ze in het Amsterdams Theaterhuis het stuk ‘George en Eran Lossen Wereldvrede Op! DE FINALE’. George (van Syrische afkomst) probeerde vluchtelingen te helpen op Lesbos en Eran (van Israëlische afkomst) stortte zich op lobbywerk in de (internationale) politiek. Met als onderliggende vragen: hoe kunnen we (o.a.) in Israël-Palestina voor vrede zorgen? Wat kun je als individu doen? Welke levensles werkt? Een komisch en muzikaal stuk dat tot nadenken zet. We verklappen niet te veel, want vanaf januari wordt het stuk een aantal keer opgevoerd in Amsterdam en omstreken. Na afloop stelden Dieuwertje Blok en het publiek vragen aan George en Eran.

Dinsdag 6 juni 2017

In het bijzonder sfeervolle Filmtheater De Uitkijk (Amsterdam) vertoonden we de indrukwekkende documentaire ‘Disturbing the Peace’, waarin we het ontstaan van Combatants for Peace volgden door de ogen van Palestijnse ex-strijders en Israëlische ex-soldaten. Twee groepen die aan het begin van de film lijnrecht tegenover elkaar staan en die elkaar leren kennen om geweldloos samen te werken aan een betere toekomst. Na afloop vond er wederom een vraaggesprek plaats, dit keer via Skype met de twee Combatants for Peace-leden Ella en Osama.

Woensdag 7 juni 2017

Woensdag 7 juni stond volledig in het teken van de Israëlische Haaretz-journaliste Amira Hass. De dag begon met een Masterclass voor studenten, waarin gesproken werd over kritische journalistiek, vrijheid van meningsuiting in een conflictgebied en de manier waarop Amira Hass te werk gaat en hoe dit zo is ontstaan. ’s Avonds stelde Vrij Nederland-verslaggever Harm Ede Botje verdiepende vragen aan zowel Amira Hass als NRC-correspondent Derk Walters, die per 1 juni terug naar Nederland moest omdat in Israël zijn perskaart niet werd verlengd. Een avond met verhitte discussies, boeiende gesprekken en verbijsterende informatie. Over in hoeverre Israël een democratisch land is (‘voor Joden wel, voor anderen niet’), over persvrijheid en discriminerende omstandigheden en nog veel meer. Georganiseerd in samenwerking met The Rights Forum. Beide activiteiten in Nieuwspoort (Den Haag) waren volgeboekt. Lees hier het uitgebreide verslag van Harm Ede Botje in Vrij Nederland.

 

 

Donderdag 8 juni 2017

De vierde dag van ons zesdaags evenement organiseerden we in samenwerking met United Civilians for Peace en Oxfam Novib. Mahmoud Shatat, waterexpert uit Gaza sprak in CREA (Amsterdam) over de humanitaire crisis in Gaza. Lees hier de column van Carolien Roelants over het verhaal van Mahmoud Shatat.

Jongerenorganisatie DWARS was aanwezig om hun 'Gaza dorst naar vrede'-campagne af te trappen. Vertegenwoordigers van DWARS hadden Mahmoud Shatat bij een vorig bezoek aan Nederland horen spreken over de watersituatie in Gaza. Dit inspireerde hen om een bewustwordingscampagne te starten om aandacht te vragen voor water in Gaza, zodat meer mensen op de hoogte zijn van wat er gebeurt en hopelijk ook meer politieke druk uitoefenen op Nederlandse politici. DWARS heeft stickers ontworpen voor op de waterfles en plaktattoos met het logo van de campagne. Vooralsnog wil DWARS 'Gaza dorst naar vrede' promoten op Parkpop in Den Haag. Interesse? Dit materiaal is te bestellen via DWARS.

Vrijdag 9 juni 2017

Vredesorganisatie PAX, componist en activist Merlijn Twaalfhoven en United Civilians for Peace introduceerden ‘Activism Lab Bethlehem’ in het Spinhuis onder de Brug, een sfeervolle ruimte in Amsterdam onder de Multatulibrug. De aanwezigen kregen per video een rondleiding langs de muur in Bethlehem door Fadi, een jonge activist verbonden aan het Arab Educational Institute. Hij liet de situatie in Bethlehem zien, waar een drukke levendige straat door de muur is stilgevallen. Daarna gingen vier groepjes deelnemers onder leiding van Pim en Lisa van PAX aan de slag om via twee associatie-activiteiten zoveel mogelijk ideeën te verzinnen die eventueel gerealiseerd kunnen worden. Halverwege de workshop vertelde Merlijn Twaalfhoven op een inspirerende manier over zijn ervaringen met diverse projecten in Palestina.

 

Zaterdag 10 juni 2017

De slotdag van Enough=Enough vond plaats in het Humanity House in Den Haag. We kijken terug op een zonnige dag met een divers programma. ’s Ochtends volgden de deelnemers een interactieve workshop van Critical Mass, waarin een situatie in Israël en Palestina werd nagebootst in Nederland. Daarbij kwamen vragen aan de orde als ‘in hoeverre mogen veiligheidsmaatregelen privacyschendend zijn?’ en ‘hoe voelt polarisatie?’.

In het Knowledge Café konden bezoekers zich verdiepen in verschillende onderwerpen, zoals Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap, Bedoeïenen in de Negev-woestijn die steeds verjaagd worden of hoe Stichting COME Palestijnen en Israëli’s samenbrengt. Bij iedere tafel vertelde een deskundige over een specifiek onderwerp.

In de Living Library (georganiseerd in samenwerking met Storytelling Centre) stelden bezoekers vragen aan levende Joodse en Palestijnse boeken.

Aan het eind van de middag vond er een panelgesprek plaats tussen schrijfster en filmmaakster Natascha van Weezel, de Gazaanse journaliste Taghreed El-Khodary en NRC-correspondent Derk Walters. Gemodereerd door Pieter Dronkers van vredesorganisatie PAX. Derk Walters vertelde het een en ander over zijn vertrek uit Israël en waarom zijn perskaart niet werd verlengd. Taghreed El-Khodary vertelde over hoe moeilijk het was te werken als journalist in Gaza en hoe zij abrupt wegging bij The New York Times, omdat haar chef (hoofdbureau New York Times - Israël-Palestina) een zoon had die in het Israëlische leger ging. Hamas kon haar daarmee in verband brengen en dat had gevaarlijk kunnen aflopen. Natascha van Weezel vertelde over het schrijven van haar laatste boek 'Thuis bij de vijand', waar ze veel reacties op kreeg. Haar kritische standpunten maakte ook in Joodse kring veel los.

 

Derk Walters informeerde het publiek over het project ‘The Holy Road’. Een interactieve webdocumentaire over de mensen die leven aan de ‘heiligste’ en beladen weg door Israël en Palestina: route 60.

Deze dag werd aangevuld met een fantastische lunch van Love&Peas en bijzondere muziek van het trio Araban die een mix van Arabische en Ottomaanse melodieën speelde.

Hedy d’Ancona, bestuurslid van EAJG hield het slotwoord, waarin ze terugkijkt op een veelzijdige en bijzondere week. Ze hoopt (namens EAJG) dat we genoeg handvatten hebben aangereikt om 'iets' te doen voor een betere toekomst in Israël-Palestina. Lees hier haar slotwoord.

Een memorabele week

Al met al kijken we terug op een bijzondere week, waarin we een veelzijdig publiek hebben aangesproken met een veelzijdig programma. Of het nu gaat om leven in een conflictgebied, een watercrisis in Gaza, discriminatie, polarisatie, het ontbreken van vrijheid of het schenden van mensenrechten, het is genoeg geweest. Na vijftig jaar bezetting roepen we Enough=Enough! We hebben ook deze week weer gemerkt hoe belangrijk het is een ander Joods geluid te laten klinken en we zijn blij dat we gehoord werden. Het evenement mag dan wel voorbij zijn, ons werk is dat nog niet. We bedanken alle fondsen, organisaties en deelnemers voor hun aandacht en inzet. U hoort nog van ons!