logo

Emotionele verhalen en meer begrip

19-10-2017 15:17

“Er is meer begrip ontstaan, elke dag heb ik iets nieuws geleerd, en na felle discussies ontmoetten we elkaar daarna weer als mensen en niet als vijanden.” Dit zei een Palestijnse deelnemer aan het einde van het 11-daagse dialoogseminar dat Stichting COME (www.stichting-come.nl) op neutraal terrein (Cyprus) jaarlijks organiseert voor 30 Palestijnen en Israëliërs van 20 tot 35 jaar oud. De deelnemers zijn verdeeld over drie groepen, Joodse Israëliërs, Palestijnen uit de bezette Palestijnse gebieden en Palestijnen met een Israëlisch paspoort.

Deelnemers komen met wantrouwen, angst en vooroordelen naar het seminar. Ze slapen in gemixte kamers, Palestijnen en Israëliërs samen. Sommige deelnemers zijn hier gespannen over, want: is dit wel veilig? Met zo’n Israëli, die veel Palestijnen alleen als soldaat kennen. Of met zo’n Palestijn, die door Israëliërs geassocieerd wordt als terrorist. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze ‘de vijand’ in levende lijve ontmoeten. Maar elkaar leren kennen kan het perspectief veranderen. Voor sommigen al bij de eerste aanblik (“they are the coolest people”), voor anderen na een paar dagen met elkaar optrekken, persoonlijke verhalen horen en discussies houden.

Veel deelnemers stelden dat er iets in hen veranderd is, omdat ze nu mensen aan de andere kant kennen. Ze noemden het een goede, positieve ervaring, die een rijkdom aan kennis en informatie bracht. Een Joodse Israëli stelde dat deelnemers hier niet zijn om het conflict op te lossen, maar voor henzelf. Als hij de volgende keer een Palestijn ziet, ziet hij geen terrorist meer, zoals eerder altijd, maar zal hij nu aan zijn vrienden van het seminar denken. Een andere Joods Israëlische deelneemster noemde het seminar “een lichtpuntje in de duisternis”. Zij zei: “Het conflict is een enorme wond aan beide kanten. Het seminar is een zeer waardevolle ervaring, omdat het o.a de mogelijkheid geeft om over die wond te praten.”

Een Palestijnse deelneemster uit de bezette gebieden schreef na het seminar: “Deelname aan het COME-seminar was een geweldige ervaring. Tijdens het seminar kon ik mijzelf uitdrukken en mijn standpunten delen met mensen van de andere kant, op een manier die ik anders niet had kunnen doen. Ik kon ook overeenkomsten en verschillen zien tussen de verschillende standpunten van al die mensen over het conflict. Het heeft mijn ogen geopend om anders naar dingen te kijken en ik heb geleerd om één aspect uit verschillende perspectieven te zien om het volledig te kunnen begrijpen.

Het was emotioneel om de persoonlijke verhalen te delen en te horen. Toch vond ik het van cruciaal belang om dit uit de eerste hand te horen, in tegenstelling tot wat er door de media wordt geprojecteerd.

Tijdens het seminar heb ik genoten van het respect dat de gesprekken en discussies overheerste. De verschillende activiteiten zorgden voor een betere verstandhouding en meer betrokkenheid tussen beide kanten. Dit zorgde ervoor dat wij, de deelnemers, leerden begrijpen hoe elke kant het conflict ziet.”

Een aantal deelnemers was heel concreet in wat zij na het seminar willen ondernemen. ”Ik zoek een Palestijnse medestudent op en probeer een relatie op te bouwen.” Een van de deelnemers kiest op basis van deze ervaring voor een loopbaan in het onderwijs om zo een bijdrage te leveren aan meer begrip. Een ander zei: “Ik ben veranderd en neem dat mee in mijn contacten thuis.” De meesten willen in contact met elkaar blijven en vervolgontmoetingen in de regio houden.