logo

ONeJJ campagne blijkt succes

06-12-2017 11:56

Vorige week startte de internationale organisatie Open Network of Jews for Justice de campagne Reject the Israeli Law of Return. Een Ander Joods Geluid neemt deel aan OneJJ; wij zijn een van de oprichters en wij hebben ons ook hard ingezet voor de campagne. Andere deelnemende organisaties zijn gevestigd in België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland. Voortdurend sluiten organisaties zich aan en ook individuele Joden weten OneJJ te vinden.

Wij realiseerden ons dat wij als individuele Joden buiten Israël heel weinig invloed kunnen uitoefenen op wat er daar ‘in onze naam’ gebeurt, door een Israëlische overheid die geleid wordt door een man die zichzelf de vertegenwoordiger van alle Joden ter wereld noemt. Premier Netanyahu vertegenwoordigt ons helemaal niet, maar wie zwijgt stemt kennelijk toe.

Wij willen met onze campagne laten zien dat er heel verschillend wordt gedacht over Israël als het thuisland van alle Joden. Voor ons is migratie naar Israël geen optie, en dat komt nadrukkelijk door de positie van de Palestijnen. Wij hebben als Joden automatische rechten om te immigreren naar Israël, terwijl de Palestijnen niet terug kunnen. Hier verzetten wij ons tegen door ons recht op te geven en de Israëlische Wet op de terugkeer te verwerpen. Dit gebeurt door de ondertekening van een verklaring, online, op de website van OneJJ.  Het is een kleine daad voor een persoon, maar als vele Joden ons voorbeeld volgen, kunnen we wel degelijk een vuist maken en anderen aan het denken zetten.

Mede hierom hebben we een video gemaakt:

De campagne is gestart op 29 november vanwege de symbolische betekenis van de datum. Op die dag in 1947, zeventig jaar geleden dus, namen de Verenigde Naties het Verdelingsplan aan om het Britse Mandaatgebied Palestina op te knippen in een staat voor Joodse bewoners en een staat voor niet-joodse Palestijnse bewoners. Dit heeft allerlei gebeurtenissen in gang gezet die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige politieke en humanitaire crisis.

Op de website van OneJJ is veel meer informatie te vinden, zoals over de Israëlische wet en het Palestijnse recht op terugkeer, dat in 1948 werd vastgesteld.

Hiernaast hebben we op Youtube een aantal korte video's geplaatst over dit onderwerp, waarin individuele Joden afstand doen van hun recht. Zoals deze

Inmiddels is de campagne een week bezig; de respons is overwegend positief. Sommige mensen reageren alsof wij Joodse vluchtelingen het recht zouden ontzeggen naar Israël te vluchten en daar een veilig heenkomen te vinden. Dat is niet zo, integendeel: wij verwerpen de Wet op de terugkeer voor onszelf. Er komen echter ook veel enthousiaste reacties binnen, ook van Joden van buiten Europa, zoals een grote groep uit Canada! We hopen dat er nog vele ondertekenaars volgen en dat er in elk geval meer over het rechtsverschil tussen Palestijnse vluchtelingen en ontheemden enerzijds en Joden buiten Israël aanderzijds nagedacht wordt. Dát op de agenda krijgen in de Joodse wereld is voor nu ons doel.  

Zelf meedoen? Ondertekenen kan op de websise van OneJJ link. Participeren in een video? Neem contact met ons op via eajg@eajg.nl en we sturen een uitleg hoe wij het gedaan hebben.

Deze boodschap verspreiden via uw eigen social media? Neem contact op via eajg@eajg.nl en u ontvangt handige tips.