logo

Medewerkers van 20 pro-BDS organisaties mogen Israël niet meer in

06-02-2018 14:08

Israël is het jaar 2018 gestart met een beslissing die nogal is opgevallen: medewerkers van twintig buitenlandse organisaties mogen het land niet meer in. Het gaat om Jewish Voice for Peace, de Amerikaanse Quakers en een aantal pro-Palestijnse organisaties die BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) ondersteunen.

Er is inmiddels veel over geschreven, onder andere door degenen die door dit inreisverbod zijn getroffen. De consequenties zullen niet alleen gevoeld worden door de medewerkers en de organisaties zelf, maar ook door de Palestijnse bevolking die zij ondersteunen en hulp bieden.

Het verbod treft ook Joden, ook orthodoxe Joden. Lees hier een verhaal van een orthodoxe jongeman die zich afvraagt of hij ooit nog bij de Klaagmuur zal kunnen bidden.

Sommige commentatoren wijzen erop dat er feitelijk niets nieuws onder de zon is; dat inreisverboden al jarenlang gelden voor Palestijnen die van en naar Israël willen reizen, die in het buitenland wonen en op familiebezoek willen en die in het ene gebied wonen (Westoever, Gazastrook, Israël binnen 1967, Oost-Jeruzalem, Golan) en zich bij hun partner in een ander gebied willen voegen. Wij publiceerden hier in 2017 een factsheet over.

Ook de opvarenden van de diverse schepen naar Gaza die in 2010 en de jaren hierna probeerden aandacht te genereren voor de blokkade van Gaza door Israël, kregen al eerder een inreisverbod en hetzelfde geldt voor toonaangevende critici als Aartsbisschop Desmond Tutu.

Toch is dit inreisverbod, deze zwarte lijst een duidelijke escalatie van het Israëlische beleid, van een politiek die zich niet meer verdraagt met het beeld dat Israël graag van zichzelf uitdraagt: dat van een democratische rechtsstaat.