logo

Hoe gaat het nu met Ahed Tamimi

06-02-2018 15:20

… en de 400 andere Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap?

Op de vroege dinsdagochtend voor Kerst, 19 december, hielden Israëlische soldaten een raid op het huis van Bassem Tamimi in het Palestijnse dorp Nabi Saleh bij Ramallah. Zij waren op zoek naar zijn dochter Ahed Tamimi, die enkele dagen tevoren een soldaat had geschopt en geslagen. Het was business as usual – een arrestatie, voorarrest, een verhoor bij de militaire rechtbank, een veroordeling. Een van de vele jonge relschoppers op de Westoever zou een lesje worden geleerd en deze relschopper zou een tijdje het gevang indraaien.

Het liep anders. En waarschijnlijk blikken de Israëlische legerleiders die opdracht gaven tot de nachtelijke arrestatie terug op hun beslissing als een grote strategische vergissing.

Hoe en waarom nu uitgerekend Ahed Tamimi kon uitgroeien tot de meest bekende minderjarige Palestijnse gevangene in Israëlische detentie, daar moeten toekomstige generaties communicatiedeskundigen zich maar het hoofd over breken. Feit is dat Aheds arrestatie niet ongemerkt voorbij ging en sindsdien geen dag onvermeld is gebleven. In eerste instantie was er aandacht van Arabischtalige media, hierna pikten de Israëlische media het op en vervolgens verspreidde het verhaal zich via sociale media over de hele wereld. Ook in Nederland werd het opgepikt. Het NOS 8 Uur Journaal, toch geen bolwerk van Palestijns activisme, zond een interview uit met Bassem Tamimi. Alle Nederlandse kranten hebben er aandacht aan besteed.

Propaganda

Wij schreven hier voor het eerst over op Facebook en Twitter op 20 december 2017. En wij zijn eigenlijk niet meer gestopt, hoewel het in plaats van zelf het verhaal van Aheds arrestatie te verspreiden voor ons langzamerhand meer een kwestie werd van 'links' delen van reacties uit de meest uiteenlopende bronnen. Opvallend hierbij was dat de situatie van Ahed ook inzicht gaf van  hoe Israëlische propaganda werkt. Veel ‘mainstream’ buitenlandse media begonnen voor de Kerstdagen voorzichtig met het overschrijven van de Israëlische persberichten: dat het hier ging om een stenen gooiende, agressieve terroriste in-de-dop, die de werkelijke slachtoffers aanviel, waarbij de werkelijke slachtoffers de Israëlische militairen waren die er ook niets aan konden doen dat ze toevallig gelegerd waren nabij Aheds geboortedorp.

Er is een gestage stroom van Israël-verdedigers bezig geweest Aheds arrestatie te bagatelliseren, dan wel het verhaal om te buigen. Zij slaagden daar niet in. Er kwam een moment dat niemand  meer zat te wachten op of geloof hechtte  aan berichten waaruit zou moeten blijken dat Ahed Tamimi geen 16, maar al 19 jaar oud is. Een theorie over de familie Tamimi, als zouden zij acteurs zijn, ingehuurd om soldaten aan te vallen, werd op vele plekken binnen en buiten Israël met hoon ontvangen.

Nabi Saleh

De belangstelling die zich richtte op Ahed veranderde langzamerhand in een bredere belangstelling in de internationale media voor hoe Palestijnse kinderen worden opgepakt en vastgezet door Israël, en hoe raar (en illegaal) dit eigenlijk is. Niet alleen schreven bekende Israëli’s zoals Gideon Levy erover, maar ook anderen in en buiten Israël begonnen zich uit te spreken. Elke journalist die wel eens in Nabi Saleh was geweest, haalde zijn aantekeningen weer tevoorschijn.
Er kwam gaandeweg ook meer actieve politieke en publicitaire tegenstand tegen de arrestatie, hoewel het Kerstmis was en Oudjaar werd, en Nieuwjaar. Van Amnesty International. Van Franse intellectuelen die een brief publiceerden in Le Monde. Van demonstranten in de Verenigde Staten, in talloze steden, avond aan avond. Van parlementariërs uit allerlei landen, zoals in Nederland Sadet Karabulut (SP) die Kamervragen stelde, en in het Britse Lagerhuis. Op de internationale site Avaaz werd een petitie gestart voor haar vrijlating en de vrijlating van al die andere Palestijnse kinderen, die inmiddels bijna twee miljoen keer is ondertekend. Je weet dat een petitie succesvol is als je hem van meerdere kanten opgestuurd krijgt, en niet alleen door dezelfde mensen uit het Israël/Palestina 'wereldje'.

99,73 %

Op het moment dat deze Nieuwsbrief wordt verstuurd, zit Ahed Tamimi nog steeds in voorarrest. Haar proces zou 31 januari 2018 plaatsvinden (haar zeventiende verjaardag) maar werd met een week uitgesteld, en vervolgens nogmaals. De kans dat zij wordt veroordeel door de militaire rechtbank, is zeer groot. 99,73 procent om precies te zijn, het veroordelingspercentage van de militaire rechters op de Westbank.

De kans dat deze storm weer gaat liggen is natuurlijk aanwezig, maar waarschijnlijk is de geest uit de fles. Daarom is het misschien goed er bij deze gelegenheid weer eens op te wijzen dat EAJG lid is van de Palestijnse Kinderrechten Coalitie, een coalitie van organisaties die zich inzetten voor de rechten van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenschap. De Coalitie werd in 2011 opgericht. Wij zijn al jaren bezig meer aandacht te genereren voor de situatie van Ahed en vele andere Palestijnse kinderen. Dat was lange tijd heel moeilijk, maar er bestaat gelukkig nu meer belangstelling voor. Het zou alleen fijn zijn als ons werk concrete resultaten zou opleveren.