logo

Gert-Jan's choetspa

08-02-2018 11:41

Toen ik woensdagochtend WakkerNederland opzette van de omroep WNL zag ik in de nieuwsbalk onderaan het scherm, naar Amerikaans voorbeeld, het nieuwsfeit dat Gert-Jan Segers van de ChristenUnie antisemitisch geweld zwaarder zou willen bestraffen. Een bezoek aan de site van de NOS leerde mij dat Segers in werkelijkheid alle vormen van religieus of racistisch geweld zwaarder wil bestraffen.

Aanleiding was de strafeis tegen de verdachte van de vernieling van een Israëlisch restaurant eind vorig jaar. De verdachte wordt vernieling en poging tot diefstal van een Israëlische vlag ten laste gelegd. Nou wil ik de daad op geen enkele manier goedpraten, maar na het filmpje gezien te hebben kan ik niet anders concluderen dat de tenlastelegging volledig correct is. De verdachte vernielt een ruit en rent vervolgens weg met een Israëlische vlag. Later zou hij verklaren dit te hebben dit gedaan vanwege de beslissing van Donald Trump om de Amerikaanse Ambassade te verhuizen naar Jeruzalem. Deze verklaring beoordeel ik niet als een straf- dan wel schulduitsluitingsgrond. Er staan in Nederland genoeg legitieme middelen en legale manieren ter beschikking om je onvrede te uiten. Het had me sowieso logischer geleken om een Amerikaans restaurant als doelwit te nemen, maar ook dit moge duidelijk zijn, is niet een legitieme actie in een rechtstaat.

Ik maak sowieso bezwaar tegen het idee van Segers en dat wil ik graag illustreren aan de hand van de enige hit van de Boomtown Rats I Don't Like Mondays. Iedereen kent wel het aanstekelijke refrein, dat luidt: Tell me why?, I don't like Mondays. De titel van het nummer verwijst naar een schietpartij in een school in San Diego op 29 januari 1979. De schutster gaf als enige reden aan dat ze niet van maandagen hield. Had de schutster gezegd dat ze christenen haatte dan was volgens Segers het gerechtvaardigd om zwaarder te straffen. Waarom zou het tweede scenario erger zijn dan het eerste, vanwege wat er in het hoofd van de dader plaatsvond? Daarbij zijn in deze scenario's de motieven nog duidelijk,maar in de meeste gevallen zijn ze dat niet. In de meeste gevallen komen verschillende oorzaken samen die tot een geweldsdaad leiden. We kunnnen nog steeds niet in de hoofden van mensen kijken om te zien wat iemand nou uiteindelijk tot een daad brengt. Terughoudendheid met wetgeving die dat in feite vereist, lijkt me geboden.

Ook vind ik het curieus dat uitgerekend de ChristenUnie dit incident aangrijpt om politieke munt te slaan. Hoe je het ook wendt of keert aanleiding van dit voorval was niet antisemitisme, maar de beslissing van Trump om de Ambassade te verhuizen. Een actie die door het kabinet wordt afgekeurd, met uitzondering van de ChristenUnie. Als het aan de kleinste partij van de regering ligt zou Nederland zo snel mogelijk deze beslissing volgen. Een beslissing die een garantie zou zijn om het 'conflict' in de Nederlandse samenleving te injecteren en vermoedelijk tot meer van deze 'antisemitische' incidenten zou leiden. En de voordelen om de ambassade af te zonderen van alle andere ambassades in Tel Aviv? Geen idee. Zoals Rosanne Hertzberger op twitter terecht opmerkte, wees dan ook consequent en verhuis de Amerikaanse ambassade naar Amsterdam.

Ook in andere gevallen neemt ChristenUnie afwijkend standpunten in. Zo is ze kritisch op elke geldstroom gericht op humanitaire doeleinden met betrekking tot Palestijnen. Ondertussen zijn de bergen mensenrechtenrapporten over de benarde situatie's waar de meeste Palestijnen zich in bevinden torenhoog. Je kan debateren over de rol van antisemitisme en islam in terrorisme, maar een ding dat vaststaat is dat mensen in hongersnood, gebrekkige vrijheid en overige beperkingen in hun mensenrechten eerder geneigd zijn om de stap naar geweld te zetten dan mensen in vrijheid en met een volle buik. Een afwijkend standpunt dus dat geenszins een constructieve bijdrage levert aan de geweldspiraal. In plaats van hoog van de toren blazen met voorstellen die op geen enkele manier bijdragen om ooit eens iets op te lossen rondom Israel's bezetting en de spanningen die het hier meebrengt zou de ChristenUnie er goed aan doen eens intern te kijken en te bespreken wat de gevolgen van hun eigen standpunten eigenlijk zijn.

(foto: Anne-Paul Raukema)