logo

Ali Abunimah en Eitan Bronstein in debat

De jaarlijkse Leonhard-Woltjer lezing is dit jaar actueler dan ooit. Ali Abunimah, oprichter van de Electronic Intifada, en Eitan Bronstein, oprichter van Zochrot, gaan met elkaar spreken over de Palestijnse terugkeer.

Wanneer: dinsdag 2 oktober

Waar: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, 1053 WP Amsterdam

Moderator: Janneke Stegema. 

Voertaal Engels.

Kaartverkoop via De Nieuwe Liefde.

 

Het Palestijnse recht op terugkeer. Waarom, hoe en voor wie?

Hoewel Israël werd geschapen als thuisland voor joden, betekende het ook de verdrijving van het Palestijnse volk. Palestijnen die ooit in het land leefden waarin Israël in 1948 werd gesticht, zijn nu over de hele wereld verspreid. Naar schatting leven meer dan zes miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen buiten het historische Palestina.

Wat is de toekomst van deze Palestijnen? Al in 1948 verklaarde de Algemene Vergadering van de VN in resolutie 194 dat de Palestijnse vluchtelingen recht op terugkeer hebben. Maar is het wenselijk en realistisch om dit recht te implementeren? Zo ja, hoe moet dat dan? Wat betekent het recht voor de Palestijnse diaspora? Voor wie is het geldig en voor wie is het relevant? En wat betekent het in de praktijk voor de regeling van het conflict en de toekomst van Israël en Palestina?

We hebben twee prominente gasten die deze vragen zullen bespreken.

Ali Abunimah is een Palestijns-Amerikaanse journalist en schrijver, en de mede-oprichter en uitvoerend directeur van de alom geprezen publicatie The Electronic Intifada, een online platform gericht op Palestina. Hij studeerde af aan de universiteit van Princeton en de universiteit van Chicago en is een veelgevraagd spreker in het Midden-Oosten. Hij is al twintig jaar een actief onderdeel van de beweging voor gerechtigheid in Palestina.

Eitan Bronstein is een Israëlische activist. Hij ontving zijn MA in Hermeneutics van Bar Ilan University. Na meer dan tien jaar als coördinator van ontmoetingen en projecten te hebben gediend tussen Joden en Arabieren aan de School for Peace in Neve Shalom – Wahat al-Salam – richtte hij de NGO Zochrot op en werkte hij tot 2011 als directeur. In 2015 was hij medeoprichter van de De-Colonizer, een laboratorium voor sociale verandering. Hij is daarnaast videoregisseur en editor.