logo

Sjeik Ibrahim van de Olijfberg bezoekt Amsterdam

27-08-2018 15:20

Sjeik Ibrahim Abu el Hawa komt de laatste twee weken van september naar Nederland, op initiatief van kunstenaar Rob Schrama.

Schrama is bekend van zijn performances voor de vrede, in Nederland en in Israël/Palestina. Hij schreef ons:

"Ibrahim is de personificatie van verzoening en vrede; een groot voorbeeld voor Palestijnen en Israëliërs. Tegelijk lijdt hij ook onder de bezetting en onderdrukking. Zo moet hij maandelijks 1400 euro aan boete betalen om te voorkomen dat zijn huis door Israëlische bulldozers met de grond gelijk worden gemaakt. Toch gaat hij ook in zijn eentje de straat op en ruimt in zijn wijk de vuilnis op die blijft liggen als protest, maar ook een gevaar is voor de gezondheid van de kinderen. Hij troost als eerste de Israëlische ouders van de 3 teenagers die bij het liften door Palestijnen zijn vermoord. En hij gaat tussen Palestijnse jongeren en Israëlische militairen staan, om zo een uitbarsting van geweld te voorkomen.

Ibrahim is een oude man en is al 18 jaar een goede vriend van mij. Ik ontmoette hem tijdens de 2e Intifadah op de daken van Jeruzalem waar wij schuilden voor het oplaaiende geweld. Ons gesprek ging over vrede en hoe dat tot stand gebracht zou kunnen worden. Dit resulteerde in de "Jerusalem Hug", die ik van 2006 tot 2015 samen met hem organiseerde. In dit enerverende vredesevenement wandelen Palestijnen, Israëli's en internationale bezoekers langs de muren van de Oude Stad van Jeruzalem en delen daarbij hun liefde voor Jeruzalem en hun wens voor vrede.

Ibrahim ontvangt veel pelgrims die naar Jeruzalem komen in zijn Peace House. Hoewel Ibrahim een ​​arme sjeik is, geeft hij zijn gasten altijd gratis eten en onderdak. En hij geeft hen dikwijls gratis ritten met de taxi's van Jeruzalem, waar veel leden van zijn familie in chaufferen. Zijn gastvrijheid is vermaard in Israël en ver daarbuiten. Zijn huis is een centrum voor religieuze leiders en vredesactivisten afkomstig uit de hele wereld. Ibrahim reist veel en geeft presentaties over zijn vredeswerk in veel landen. In 2008 was hij al in Nederland, waar hij een ontmoeting had met Dries van Agt.

Nu komt Ibrahim naar Nederland. Hij komt thuis bij mij logeren, samen met zijn zoon Omar die hem verzorgt en bijstaat. Veel mensen hier, die in Jeruzalem Ibrahim hebben ontmoet, zouden hem graag weer ontmoeten en luisteren naar zijn verhaal over hoop en verzoening. Ik reis ook met Ibrahim door heel Nederland voor lezingen, vergaderingen en tv-interviews."

Wilt u sjeik Ibrahim ontmoeten? Kunt u iets bijdragen in de kosten voor zijn reis en verblijf?
Neem contact op met Rob Schrama en de Stichting Jerusalem Hug.

Lees hier meer over Sjeik Ibrahim.