logo

Blog: Statig het nieuwe jaar in

14-07-2011 15:38

Het komt steeds dichterbij. September 2011, het moment dat de Palestijnen eenzijdig de staat Palestina zullen gaan uitroepen bij de Algemene Vergadering van de VN. Hiertoe hebben verschillende Palestijnse groeperingen zich bijeengevoegd, om straks als een serieuze en eensgezinde partij een soevereine staat uit te roepen. Veel van de grote partijen (Arabische Liga, belangrijke donoren als de Wereldbank en het IMF, diverse Europese landen- Nederland is helaas te laf) hebben al laten weten dat als Israël niet snel op een andere manier over een oplossing van het conflict onderhandelt, zij de staat Palestina in september zullen erkennen.

Israël weigert

Israël accepteert dit voornemen niet. Een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat zou de staat Israël delegitimeren. Eenzijdig nederzettingen bouwen, Palestijnen denigreren en een volk bezetten mag blijkbaar wel. Hoewel Israël de kans krijgt met een reëel vredesvoorstel te komen, komen Netanyahu en de zijnen niet verder dan dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël blijft en dat Palestijnen hun vluchtelingenprobleem maar buiten Israëls grenzen oplost. Dat noem ik geen onderhandelen.

In een eerdere blog schreef ik dat Israël alleen in vrede kan leven wanneer ze haar buren tegemoet komt en erkent. De staat Palestina erkennen zou een buitengewoon goede stap zijn om te stimuleren dat buurlanden hun haat jegens Israël verkleinen doordat er (eindelijk!) een eigen staat voor Palestijnen is. Maar in plaats van die stap te zetten en toenadering te zoeken, houdt Netanyahu zijn poot stijf.

Goed voornemen

Israël eist dat Palestijnen de staat Israël erkennen. Is het zo gek dat Israël dan ook de Palestijnse staat moet erkennen?

Op 29 september begint het joodse Nieuwjaar. Wat zou het mooi zijn om dit jaar met tenminste twee staten aan tafel te kunnen. Alleen is ook maar alleen. En laten we als goed voornemen met z’n allen de Palestijnse staat erkennen. Dan mag u wat mij betreft blijven roken.

Sarah is 31 jaar, woont in Amsterdam en is werkzaam als organisatieadviseur in bedrijfsleven.