logo

Blog: So .... are you Jewish?

25-07-2011 14:03

Een nogal impertinente vraag die ik in Israël bijna dagelijks hoorde.

Het antwoord had kennelijk implicaties. In Israël betekent het zoiets als:
- ben je een mogelijke blijver? (familie, vrienden, kennissen, werkcontacten)
- ben je date/huwbaar (willekeurig jongens in tram, bus, club, café, strand)
- ben je "de vijand" (ergens in Ramallah, Betlehem, of elders achter de Groene Lijn)

Ik had niet een consequent antwoord. Met mijn familieachtergrond ben ik "joods genoeg".
Joods genoeg om me joods te laten verklaren.
Joods genoeg om aliyah te maken. Maar onjoods opgevoed en op geen manier verbonden met gemeenschappen hier in Nederland.

Dus zei ik soms:
- Ja (als ik discussie wilde vermijden) of;
- Jewish enough (als ik, op cynische wijze wilde uitleggen dat ik het bizar vond dat ik gebaseerd op mijn achtergrond mijn geboorteland mocht ruilen tegen "The Holy") of;
- I don't know (als ik het echt even niet meer wist)

Tegen het eind van mijn verblijf deed het er niet zoveel meer toe. Ik voelde me thuis en had niet meer de behoefte mijn wel, half, of niet-joods zijn te verklaren of verdedigen. Mijn joods-zijn was en is van mij, een van de dingen die bij mij horen, net als Amsterdam, en mooie muziek en een heleboel andere dingen.

Wat echter constant aanwezig bleef, en ook niet meer is verdwenen na mijn terugkomst, was de druk op de positie die je innam binnen "de kwestie". Er ging haast geen dag voorbij zonder de vraag te krijgen waar jij staat. Een Engelse vriendin van mij die ook in Israël woont, schreef laatst een prachtige column hierover "Roses are red, violets are blue, are you pro-Arab, or are you pro-Jew"

De laatste weken leek de druk om te kiezen alleen maar vergroot. Tijdens de "airflotilla" kregen "goede toeristen" bloemen van het Ministerie van Toerisme om te laten zien dat Israël niet alleen eng was (zie hier). Met de goede toeristen leken ze te bedoelen, degenen die niet aangaven van plan te zijn naar de Westelijke Jordaanoever te reizen. Tijdens mijn verblijf ging ik regelmatig naar de Westelijke Jordaanoever. Ben ik nu een slechte toerist?

Ik weiger te kiezen. In Israël heb ik me nooit aangesloten bij activistische organisaties. Mijn blogs voor EAJG schrijf ik omdat ik wil laten zien dat ik vanuit een connectie met Israël, met grote zorg kijk naar hoe er omgegaan wordt met kritiek op het systeem, en wat er gebeurt in de bezette gebieden.

Joods genoeg voor Israël, mens genoeg voor de wereld.... zoiets???

Corline van Es (30) woonde tot voor kort in Tel Aviv