logo

Erkenning Palestijnse staat redt kans op vrede

30-09-2011 12:09

Erkenning Palestijnse staat redt kans op vrede

Een opinieartikel van Dries van Agt, Frans Andriessen, Laurens Jan Brinkhorst en Hans van den Broek, verschenen in de Internationale Spectator (maandblad voor internationale politiek van Instituut Clingendael), september 2011.

De Palestijnse Autoriteit heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de nodige voorzieningen te treffen voor een onafhankelijke Palestijnse staat. Niet zonder resultaat. Dit voorjaar verklaarden het IMF, de Wereldbank, de Verenigde Naties en de donorlanden dat de Palestijnse politieke en financiële instituties gereed zijn voor de onafhankelijkheid.

Na twintig jaar proces zonder vrede willen de Palestijnen deze prestatie in september in politieke munt verzilveren, door middel van een resolutie in de Verenigde Naties die de lidstaten oproept de onafhankelijkheid van Palestina te erkennen. President Obama gaf daarvoor een jaar geleden de voorzet. In een rede voor de VN zei Obama: ‘Wanneer we hier volgend jaar terugkomen, kunnen we een akkoord hebben dat zal leiden tot een nieuw lid van de Verenigde Naties – een onafhankelijke soevereine staat Palestina, die in vrede naast Israël leeft.’

Lees het hele artikel 'Erkenning Palestijnse staat redt kans op vrede'.

Dries van Agt was minister-president en is voorzitter van The Rights Forum. Frans Andriessen was minister van Financiën en vicevoorzitter van de Europese Commissie. Laurens Jan Brinkhorst was minister van Economische Zaken en vicepremier. Hans van den Broek was minister van Buitenlandse Zaken en eurocommissaris voor Externe Betrekkingen. Andriessen, Brinkhorst en Van den Broek zijn leden van de Raad van Advies van The Rights Forum (www.rightsforum.org).