logo

Blog: Joodse talibanmoeders

04-10-2011 12:29

Er zijn een heleboel dingen waar ik mijn column over zou kunnen schrijven. Abbas heeft zijn plan voor VN-lidmaatschap van de Palestijnse staat aan de Verenigde Naties overhandigd. Onze fijne minister Uri Rosenthal heeft de irritatie van Europese collega’s gevoed, door een EU-verklaring waarin mensenrechtenschendingen aan zowel Israëlische als Palestijnse kant zouden worden veroordeeld, te blokkeren, omdat het te kritisch over Israël zou zijn. De kranten staan bol van interessante opiniestukken, analyses en ontwikkelingen.

Misschien dat daarom mijn oog juist viel op een krantenartikel met als titel “Nikabdraagsters: Joodse ‘talibanmoeders’ tegen de onzedelijkheid”. Steeds meer ultra-orthodoxe Joodse vrouwen schijnen een boerka te dragen om mannen van zichzelf te redden. Mannen moeten op deze manier zondige gedachten bespaard blijven. Nobel. Van deze meestal op leeftijd zijnde vrouwen. Volgens de journaliste Eva Ludemann (schrijfster van o.a. “we blazen uw auto even op”) zijn er in Israël een paar honderd vrouwen die de boerka dragen.

Same same but different

Joodse en (Arabisch-)islamitische tradities liggen dicht bij elkaar. Mij helpt het om dit in Jip en Janneke taal duidelijk te maken. Beide keukens kennen bijvoorbeeld falafel en humus. In zowel het Hebreeuws als Arabisch schrijf je van rechts naar links. De taal komt overeen. Sjalom en Salaam. En beide religies hebben overeenkomsten. Ze geloven in één god. Eten geen varkensvlees. Doen aan besnijdenis. Zijn tegen abortus en vóór zoveel mogelijk kinderen baren. Religieuze islamitische èn joodse vrouwen tonen hun haren niet.

Nu blijkt dus dat zowel joodse als islamitische orthodoxe vrouwen een boerka dragen. Dat is nieuw voor mij. Ik krijg er grappige beelden bij. Het wordt bijvoorbeeld lastig onderscheid maken tussen een islamitische vrouw en een joodse talibanmoeder aan de poorten van een checkpoint. Wie smokkelt nu die vermeende bomgordels mee onder de boerka? En worden de Sigmund ‘Boerka Babes’ strips straks ook uitgebreid met een joods assortiment? Wordt de Dirk supermarkt dan vervangen door de Hetzi Hinam?

De titel van het artikel trok mijn aandacht door de Wildersachtige schreeuwerigheid ervan. Religieuze vrouwen die er voor kiezen hun gezicht te bedekken, worden direct geassocieerd met de Taliban en dus met terrorisme en geweld. Gaan het boerkaverbod en de kopvoddentaks van onze fijne politicus Geert Wilders dan ook voor joodse vrouwen gelden? Laten we dan ook maar meteen alle haren over één kam scheren.

Sarah is 31 jaar, woont in Amsterdam en is werkzaam als organisatieadviseur in bedrijfsleven.