logo

Blog: Palestijnse onafhankelijkheid

20-09-2011 12:26

De inwoners van Bethlehem zijn er klaar voor. Overal hangen vlaggen die hun steun tonen voor de aankomende Algemene Vergadering van de VN aanstaande vrijdag waarin de Palestijnse delegatie de wereld om erkenning en volledig lidmaatschap zal vragen.

Hoe representatief Bethlehem is voor de stemming van de Palestijnen in de bezette gebieden en in Israël is de vraag, aangezien niet alle Palestijnen voorstander zijn van het 'PLO/PA's september initiatief voor een twee-statenoplossing', zo stelt ook ICAHD (Israeli Committee Against Housing Demolition) in een onlangs gepubliceerde verklaring. In deze verklaring zet ICAHD niet alleen grote vraagtekens bij de representativiteit van het initiatief, maar ook bij de inhoud. Zo is één van hun bezwaren de onduidelijke status van de Palestijnen in Israël, of Israëlische Arabieren, indien een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 geaccepteerd zal worden. Zullen zij volledig worden opgenomen in de Israëlische samenleving en de dezelfde rechten gaan genieten als Israëliërs of zullen zij wederom gedwongen worden te kiezen tussen hun thuis en ditmaal een leven in een eigen Palestijnse staat? Met oog op deze onduidelijkheden heeft ICAHD besloten zich de komende dagen op de achtergrond te houden.

Toch zijn er buiten de enkele kritische observanten van het initiatief velen die met hoge verwachtingen uitkijken naar vrijdag. Na 40 jaar zijn veel mensen, aan beide kanten, immers gedesillusioneerd geraakt over de mogelijkheid dat vrede door middel van onderlinge onderhandelingen bereikt zal worden. Dit begrijpt ook Mahmoud Abbas, de huidige president van de Palestijnse Autoriteit, ondanks zijn (voor sommigen) ietwat negatieve verwachting na de vergadering hevig te moeten gaan onderhandelen met de Israëli's.

De stemming vrijdag zal echter wel een belangrijke indicator zijn van waar we ons bevinden in het vredesproces. Erkenning zal niet perse leiden tot de oprichting van een democratische Palestijnse staat, noch zal een concessie van Israël waarschijnlijk gelijke rechten aan de Palestijnen toekennen. Maar de algemene ontvangst van dit initiatief toont wel aan dat de wereld niet van plan is om nog 40 jaar toe te kijken hoe deze bezetting zich langzaam voort zal blijven ontwikkelen.

Grace Wermenbol (21) studeert Geschiedenis en Duits en loopt momenteel stage voor The New Israel Fund/Shatil in Jeruzalem