logo

Blog: PROTEST!

15-09-2011 12:49

Met gemixte emoties heb ik de massademonstraties in Israël vanaf mijn Nederlandse bank en krant gevolgd. Bij het eerste nieuwsitem dat ik over de protesten voorbij zag komen had ik het geluid van mijn televisie uit staan. Ik zag beelden van een tentenkamp met wat gitaarspelende hippies en dacht dat het een kleinschalig protest tegen de bezetting betrof, van Israëlische vredesduiven. Vervolgens verschenen op mijn scherm de beelden van een immense protesterende massa. Ik zag Palestijnse vlaggen, Israëlische vlaggen en deed het geluid van mijn televisie aan. Ik hoorde de commentator iets zeggen over 'duizenden mensen' en 'geïnspireerd door de Arabische Lente'. 'Wow ' dacht ik, na het angstvallige zwijgen van Israëlische politici over de revoluties bij de buren, staat het Israëlische volk op en spreekt zich massaal uit tegen de onderdrukking en de bezetting van de Palestijnse gebieden. 'Ze hebben genoeg van het conflict, van de ongelijkheid, ze zien in dat in deze nieuwe wereld waarin hun Arabische buren hun leven op het spel zetten voor vrijheid en democratie de status quo van de bezetting onhoudbaar wordt, ze…….'

De een z'n brood is de ander z'n…… vrijheid

Massaprotesten in Israel tegen hoge kosten levensonderhoud kopt de krant de volgende dag. Ik ben even in de war, het idee dat de demonstratie niets met de bezetting te maken had was geen moment bij me opgekomen. Aan de ene kant voel ik een lichte teleurstelling en afkeuring, wel massaal op de been komen voor de hoge kosten van een brood, maar niet voor de onderdrukking van een volk. Aan de andere kant ben ik me ook bewust van mijn eenzijdige kijk op Israël en de Israëliër. Alsof het leven van de gemiddelde Israëliër alleen maar bestaat uit het conflict. Alsof er geen andere kwesties spelen in het land. Ik lees dat de organisaties verantwoordelijk voor de demonstraties expres de bezetting geen onderdeel van de protesten wil laten uitmaken, dat verdeelt immers zo. De inzet is het tegengaan van de sociaal economische ongelijkheid binnen Israël, niet daarbuiten. Echter, al snel kom ik erachter dat er wel degelijk een verband is tussen de hoge huur van de kunstacademie-student in Tel Aviv en de muur die de Palestijnse boer de weg naar zijn eigen olijfboomgaard verspert.

De Israëlische regering investeert minimaal in sociale voorzieningen aangezien er enorme bedragen (meer dan 10% van Israëls totale begroting) naar defensie en subsidies voor kolonisten gaan. Zo'n 15,36 procent van het bouwbudget voor huisvesting gaat bijvoorbeeld naar die nederzettingen, waar  slechts vier procent van de bevolking woont. Geldbesteding voor bezetting gaat hier simpelweg ten koste van geldbesteding ten gunste van economische minderbedeelden in Israël. Daarmee wordt een protest tegen de hoge huurprijs in Israël dus impliciet een protest tegen de bezetting van de Palestijnse Gebieden.

Yes we camp!

Ook al was ik teleurgesteld dat de demonstranten niet zichtbaarder stelling innamen tegen het staatsterrorisme van de Netanyahu-regering, stemde het me ook zeer hoopvol dat in een democratisch land waar de levensstandaard nog steeds op het niveau van aangenaam is, mensen toch massaal op de been kwamen en hun stem lieten horen. Ik vraag me steeds af wanneer in mijn eigen land mensen eindelijk doordrongen worden van het feit dat we met een economische, ecologische en culturele crisis zitten opgescheept die zijn weerga niet kent en een regering die hiervoor geen eerlijke en duurzame maatregelen treft. Wanneer is voor Nederlanders de maat vol en gaan wij geïnspireerd door onze Arabische en Israëlische broeders massaal de straat op om verhaal te halen? Vandaag kreeg ik via een Facebook een uitnodiging voor een event: Yes we camp. Op 17 september wordt er een tentenkamp opgezet voor de AEX-beurs in Amsterdam. Ik hoop dat het een begin zal zijn van een protest, met dezelfde reikwijdte als in Israël en dat wij ook het wereldnieuws halen.

Waarschijnlijk zit er dan ergens in de wereld iemand naar de beelden van 'The Dutch Protest March' te kijken, met het geluid van zijn televisie uit. Hij zal vast opgelucht zijn dat het Nederlandse volk zich eindelijk massaal uitspreekt tegen de nationalistische, discriminerende en Islamofobe politieke partij die de Nederlandse regering in zijn greep houdt. Ik snap de verwarring wanneer blijkt dat niet dit, maar de 19% BTW verhoging op een theaterkaartje, de bezuinigingen op het PGB en de verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar, de aanleiding zijn.

Mirthe Frese (27) woont in Amsterdam en is programmamaakster.