logo

Blog: Juist op sjabbat

05-09-2011 12:58

Het is donderdag, het weekend verrijst al aan de horizon. Ik ga zaterdag met een vriendin naar het strand. Langs de zee wandelen, ergens koffie drinken. De deur uit, uitwaaien. Wat veel mensen graag doen in het weekend. Ik wil niet met de auto dus we gaan met de bus.

In Israël is het morgen al weekend, of sjabbat. Wat ik nooit heb begrepen, is dat de sjabbat ook betekent dat er geen bussen en treinen rijden. Al het openbaar vervoer ligt stil. Vaak is het wachten tot de Egged bussen zaterdag laat in de middag weer beginnen te rijden.

Mijn familie en vrienden in Israël gaan in hun weekend - de sjabbat - ook het liefst de deur uit. Zij zijn niet gelovig, houden zich niet aan andere sjabbatregels zoals het niet gebruiken van gas, elektriciteit of elektrische apparaten. Ook mag je tijdens de sjabbat niet autorijden. Iedereen die ik ken rijdt juist op sjabbat auto. Omdat er geen enkel openbaar vervoer rijdt. Omdat je wel moet als je de deur uit wilt op je vrije dag.

Regels zijn er om te breken

Een meerderheid van joden in Israël houdt zich overigens niet aan de sjabbatregels. Volgens het Israëlisch bureau voor de statistiek noemt ongeveer 42% van de Israëliërs zichzelf seculier. Slecht 8% van de bevolking  noemt zichzelf ultraorthodox (bron: www.cbs.gov.il). Vragen over hoe religieus of traditioneel je bent zijn natuurlijk moeilijk in cijfers en percentages uit te drukken. In mijn omgeving past men naar eigen wens bepaalde tradities en religieuze gebruiken toe hoe het ze uitkomt. Zonder daar een seculiere of religieuze benaming aan te geven.

Waarom ik deze percentages er bij haal, is omdat het me zo verbaast dat zoveel mensen - bijna de helft van de bevolking - seculier zegt te zijn en zich niet aan de sjabbatregels houdt. Die mensen willen toch op vrijdagavond of tenminste op zaterdag gewoon de bus kunnen nemen? Met een vriendin in de bus stappen om naar het strand te gaan?

Dat er geen openbaar vervoer rijdt tijdens de sjabbat omdat dat vanuit religieus oogpunt niet toegestaan is, wordt geaccepteerd. Ook door alle seculiere, niet-traditionele joden. Ik vind dat vreemd. Ik zou de straat op gaan om te demonstreren voor openbaar vervoer in mijn weekend. Het is voor mij weer een vertoon van Israël’s schizofrenie.

Sarah is 31 jaar, woont in Amsterdam en is werkzaam als organisatieadviseur in bedrijfsleven.