logo

Blog: Strijden voor sociale rechtvaardigheid

26-08-2011 13:01

Nauwelijks ben ik aangekomen in Israël of geluiden van een mogelijke Gaza-infiltratie doen de ronde. Reden hiervoor zijn de vergeldingsacties van het Israëlische leger nadat bij drie terroristische aanslagen in het zuiden van Israël 14 Israëliërs de dood vonden. Maar slechts enkele dagen later haal ik wat geruster adem als de meeste headlines bepaald worden door de volksrevolutie in Libië.

Volgens velen was de tijdelijke dreiging van escalatie slechts een manier van Bibi en de zijnen om de nationale aandacht even weg te trekken van de grootste sociaal-economische protesten die Israel ooit heeft gezien. Als Bibi later zelf aangeeft dat Israël niet de internationale steun heeft om zo'n operatie uit te voeren, lijkt de truc compleet. Bibi is nu even de reddende engel die een herhaling van een tweede operatie 'Cast Lead' voorkomt. In grote tegenstelling tot het conflict met de Palestijnen, verenigen deze protesten namelijk wel Joodse Israëliërs met Israëlische Arabieren. Ze staan nu naast elkaar in de strijd voor sociale gerechtigheid (Ha'Am doresh tzedek chevrati!), zoals onlangs duidelijk werd in Safed, een stad in het noorden van Israël.

Een stap in de richting van vrede? Betere educatie, gezondheidszorg en meer overheidssteun voor de minderbedeelden betekent immers ook dat de situatie van Israëlische Arabieren als tweederangsburgers en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever niet genegeerd kan blijven. Een belangrijk vraagstuk hierin is wel, zoals Mira Sucharov schrijft in Haaretz, wat de protesterende mensen onder 'chevrati' verstaan, wat zowel 'sociaal' als 'maatschappelijk' kan betekenen. Maatschappelijke gerechtigheid voor joodse Israëliërs is immers niet hetzelfde als het meer universele idee van sociale gerechtigheid.

Echter wordt op dit soort momenten wel duidelijk dat coöperatie en daarmee co-existentie mogelijk is tussen de twee bevolkingsgroepen, ondanks eeuwenoude overtuigingen van ingeboren haat jegens eenander. Nee, met haat worden we niet geboren, het is iets dat zich opbouwt na jaren van terneergeslagen hoop en deceptie. Maar als Joodse Israëliërs en Israëlische Arabieren dit historisch moment niet aangrijpen, zullen nog velen slachtoffer ervan worden.

Grace Wermenbol (21) studeert Geschiedenis en Duits en loopt momenteel stage voor The New Israel Fund/Shatil in Jeruzalem.