logo

Vrijlating Gilad Shalit

18-10-2011 14:32

PERSBERICHT

18 oktober 2011

Gebruik vrijlating Shalit als kans voor vrede

Vandaag zal de Israëlische soldaat Gilad Shalit, na vijf jaar gevangenschap in de Gazastrook, door Hamas worden vrijgelaten. In ruil hiervoor zullen 1.027 Palestijnse gevangenen door Israël binnen nu en de komende twee maanden op vrije voeten worden gesteld. Een Ander Joods Geluid juicht de vrijlating van Shalit toe, evenals de vrijlating van die Palestijnse gevangenen die om politieke redenen vastzitten. Een Ander Joods Geluid hoopt dat Israël deze doorbraak benut om de gesprekken met Hamas voort te zetten over alles wat de partijen verdeeld houdt.

De vrijlating van Shalit, die het vijf jaar lang zonder bezoek van het Rode Kruis moest stellen, had niet kunnen plaatsvinden zonder bemiddeling door Egypte en Duitsland. Desondanks is opnieuw overduidelijk dat Israël en Hamas in staat zijn met elkaar tot nauwkeurige en controleerbare afspraken te komen. De houding van zowel Israël als de internationale gemeenschap om niet te willen praten met Hamas is naïef en contraproductief. Het alternatief is immers slechts stilstand of geweld. Vrede maak je met vijanden, niet met vrienden.

Een Ander Joods Geluid ziet met lede ogen aan hoe het conflict al te lang gedomineerd wordt door het bestendigen van vijandbeelden en het gebruik van geweld, terwijl diplomatieke oplossingen een te marginale rol spelen. Laat de vrijlating van Shalit een toekomstig model zijn voor contacten en gesprekken tussen Israël en Hamas, die uitmonden in onderhandelingen. Zo kan meer toekomstig leed aan zowel Israëlische als Palestijnse zijde voorkomen worden.

Een Ander Joods Geluid beseft dat de uitkomst van de huidige onderhandelingen voor veel mensen verre van bevredigend is - voor de Israëlische families die moeten toezien hoe de moordenaars van hun familieleden op vrije voeten worden gesteld; en voor de Palestijnse families die moeten toezien hoe hun familieleden, die in ‘administratieve detentie’ zonder aanklacht in Israël vastzitten, niet worden vrijgelaten. Een ideaal recept voor vrede bestaat niet. Maar gebruik de vrijlating van Shalit, en de constatering dat onderhandelingen hebben geholpen, desondanks als een kans, om via onderhandelingen vrede dichterbij te brengen.

Bestuur EAJG

Laatste persberichten