logo

Blog: Schizofreen Hebron

28-11-2011 12:29

Even in iemand anders zijn leven verdwijnen. Dat is wat ik zo mooi vind aan reizen. Je komt op plekken waar je zelf helemaal niks te doen hebt. Dus heb je alle tijd om te kijken wat andere mensen doen en hoe ze dat doen. Hoe ze denken. Hoe ze leven.

Om dezelfde reden houd ik van documentaires. Omdat ze vaak een inkijkje geven in iemand anders zijn leven. Voor even kan ik mijn eigen leven vergeten en verdwijnen in dat van een ander. Het IDFA is dan ook één van mijn favoriete weken van het jaar. Een paar weken van tevoren krijg ik het programmaboekje op de mat en met een pen omcirkel ik welke docu’s mij aanspreken. En of ik het wil of niet, daar zitten altijd documentaires over Israël of het Israëlisch-Palestijnse conflict tussen. Daar heb ik nu eenmaal een onlosmakelijke voelspriet en buitengewone interesse voor.

Eén van de documentaires die ik heb gezien, is ‘The invisible policeman’. Deze docu gaat over een Palestijnse politieman die werkt in de stad Hebron. Het verhaal zelf vond ik niet bijster sterk. Maar de beelden van Hebron - een heilige stad voor christenen, moslims en joden op de Westelijke Jordaanoever - kwamen wel binnen. De laatste keer dat ik zelf in Hebron ben geweest is alweer vijf jaar geleden. Ik vond het toen een bizarre stad, een spookstad. Alle winkels in de hoofdstraat waren gesloten. Gesloten en vernield. De binnenstad ademde totaal geen leven, terwijl Hebron ongeveer 120.000 inwoners heeft. De enige mensen die ik op straat zag lopen, waren Israëlische soldaten, internationale waarnemers, journalisten of andere pottenkijkers (zoals ikzelf) en een handjevol orthodoxe joden.

De bezetting in het klein

In Hebron wonen behalve 120.000 Palestijnen, en ook zo’n 600 joden. In de binnenstad (gebied “H2” genaamd) wonen zo’n 30.000 Palestijnen naast zo’n 500 joden. Die 500 joden worden elke dag weer door zo’n 2.000 (!) Israëlische soldaten beschermd (dat zijn 4 soldaten per persoon… wie betaalt dat?! Kan daar geen Israëlische ‘occupy’, of liever ‘stop met occupyen’ beweging voor worden opgericht?).

De kleine minderheid van 500 joden heeft hier de binnenstad gekoloniseerd. Zij terroriseren hier dagelijks het leven van de Palestijnse bewoners. Die leven achter zelf gespannen netten om zichzelf te beschermen tegen vuilnis, stenen, spuug en andere werpsels die zelfs jonge joodse kinderen al leren gooien. Dit alles onder toeziend oog van de Israëlische soldaten.

Dagelijkse pesterijen, vernederingen en vernielingen. Een voorbeeld van de Israëlische bezetting op kleine schaal. En met de hele Israëlische bevolking als gedoogpartij.

Savitri Groag is 31 jaar, woont en werkt in Amsterdam.