logo

Blog: Een bekend verdacht pakketje…

12-12-2011 15:04

Dit verhaal is gebaseerd op een anekdote die ik heb horen vertellen, het is aangedikt en een klein beetje geromantiseerd, maar kan zeker waar gebeurd zijn.

Iedereen die in Israël heeft gewoond heeft wel eens een ontruiming meegemaakt in verband met verdachte pakketjes. Het is een van die dingen die daar tot een dagelijkse praktijk zijn verworden. Standaard wordt een blok afgezet om het verdachte pakket heen. Dienstregelingen worden in de war gebracht. Terecht natuurlijk, eenmaal maakte ik mee dat er een dergelijk pakketje niet werd ontdekt op een route die ik regelmatig aflegde, daarbij overleefde iemand het niet.

Een vriend van een vriend was tijdens zijn diensttijd verantwoordelijk voor het opblazen van verdachte pakketjes. Ik ken de details niet precies. Laten we zeggen dat hij degene was die op het moment dat er een verdacht pakketje was gesignaleerd de ontploffing zelf verzorgde. De jongen, laten we hem Amir noemen, was nogal vergeetachtig. Op een donderdag, nog maar net op weg naar een welverdiend verlof, werd hij gebeld: hij moest per omgaande terugkeren om een verdacht object onschadelijk te maken.

Plichtgetrouw en immer bewust van het gevaar van een aanslag vertrekt Amir naar de aangegeven locatie, laten we zeggen dat het een busstation bij Menachem Begin in Tel Aviv is, waar hij die dag zelf nog is geweest. Onderweg merkt hij zijn rugzak te zijn vergeten. Geen tijd om terug te gaan in tijd van een noodgeval, en Amir reist door. Ik stel me voor, aangekomen op de locatie: ijzeren tijdelijke afzettingen zetten het gebied af rondom het verdachte object, zenuwachtige walkie talkies, soldaten met grote geweren om het veld heen, verdachte personen in de buurt worden preventief geïnterviewd.

Stap voor stap nadert Amir het afgezette gebied, groet zijn kameraden, trekt zijn outfit aan. Al lopende komen hem steeds meer bekende vlagen van herinnering van de dag voorbij. Hoe hij vertrok van het huis van een van zijn vrienden waar hij was blijven logeren, de bus nam vanaf Jabotinsky en via Menachem Begin met een andere vriend over de Ayalon naar Rmat Hasharon meereed en onderweg … inderdaad, zijn tas liet liggen, daar op de hoek van dat kruispunt, precies waar hij hem nu nog steeds ziet liggen, klaar voor explosie.

Koortsachtig denkt Amir na: "Kan ik, zal ik het order afblazen? Wat zullen mijn collega's denken?" Amir besluit te zwijgen en zijn reputatie te behouden. Met een knoop in zijn buik zet hij het robotje klaar dat zijn tas met zijn boeken, zijn agenda, verse halva die hij voor zijn moeder had meegenomen, moet gaan opblazen. Hij knijpt zijn ogen: drie, twee, een …. BOEM….. Amir kijkt naar de lucht, ziet versnipperd verkoold papier, ruikt de geur van verbrande suiker (de halva), ziet zijn Northface rugzak in 1000 stukjes door de lucht zweven …

Om hem heen haalt men opgelucht adem, het gevaar is geweken. Loos alarm … het koortsachtige leven van het weekend kan weer beginnen. Amir besluit dit verhaal voorlopig maar even te doen vergeten …

Corline van Es (30) woonde tot voor kort in Tel Aviv.