logo

Blog: Moedig

18-01-2012 16:13

Israël heeft een oorlog met Iran in het verschiet en ik heb niets toe te voegen aan de diepgaande analyses van deze of gene experts. Kort samengevat mogen we de komende tijd genieten van een soort real life wedden-dat, of doet ie ’t of doet ie ’t niet? Gooit Netanyahu zijn opstandige kont in de krib en mogen we rekenen op vuurwerk? Zijn landgenoten vinden hem moedig omdat hij zich zogenaamd niets van de VS aantrekt. Maar wat is moedig in een culture of fear? Ja, laten we het hier eens over hebben.

Zo las ik in de krant dat ze een onderzoek gaan doen naar Amerikaanse soldaten die op de dode lichamen van de vijand hebben geürineerd. Mag dat wel? En u, die dit lees, haalt u ook uw neus op voor een plas over de vijand? Stel je voor... Ik stel me altijd voor dat wanneer de wereld in oorlog is, ik op de vlucht ben met mijn kind, familie en vrienden. We hebben na weken rondzwerven een redelijk geoefend peloton gevormd en ik sta constant op scherp. Ik ben weer in contact met mijn oermens en hoor de vijand al van 5 kilometer via specifieke-alleen-hoorbaar-door-oeroren- trillingen in de grond aankomen - net als in de film over de Maya's van Mel Gibson weet u wel. We zien er allemaal ongedoucht uit, rauw en met overal vieze modderstrepen - als een echte soldaat. Ik heb zelf ergens een helm weten te scoren en daar steekt een ongedwongen takje door. Nadat ik met mijn oeroor aan de grond gekluisterd de vijand hoor naderen, maan ik mijn peloton tot stilstand en sein ze zonder geluid te maken dekking te zoeken. Ik - als enige vrouw, ik weet ook niet waarom ik dat altijd zo voor me zie - en nog een paar mannen wachten in spanning af. Wat volgt is een vijfdaags zandbakken loopgravengevecht. De vijand is echt met veel meer, maar uiteindelijk doe ik een indianenactie waarbij ik - net als Brad Pitt in Legends of the Fall - met een tijgersluipgang de vijand van achteren aanval met twee messen: 1 scalpeermes en 1 gewoon huis-, tuin- en keukenmes. En als het me dan gelukt is de vijand uit te schakelen dan moet ik opeens heel nodig plassen vanwege de opluchting. Dat zou u toch ook hebben?

Wat me overigens wel verbaast, is dat ik niemand nog gehoord heb over wat er staat te gebeuren als Bibi die bom daadwerkelijk over de schutting dondert. Je hoeft geen oermens te zijn om te zien aankomen dat we dan een nieuwe diaspora krijgen van Israëli’s. Want, met Amerika of zonder: veiliger wordt het er niet op in het land van melk en honing. En ik zal de eerste niet zijn die van dichtbij vernomen heeft dat koffers gepakt staan, klaar om voorgoed te vertrekken. Uiteraard komen ze dan naar Nederland! Want hier hebben we de PVV en die zijn heel pro-Israël, die staan te trappelen om Eretz Nederland te stichten. Dat zie je toch aankomen? Daarom vind ik het ook des te raarder dat er nog geen Kamervragen zijn gesteld over die verblijfsvergunningen die de PVV uiteraard massaal zal gaan uitdelen aan deze nieuwe Nederlanders.

Chulah Berkowitz (35) deed in het verleden onderzoek bij Een Ander Joods Geluid.