logo

Blog: Check wat Next checkt

13-02-2012 14:34

In het NRC Next van 7 februari werd de opmerking van Israëlisch premier Netanyahu, dat slecht 1,5% van de Westelijke Jordaanoever wordt bewoond door Israëlische kolonisten, getoetst op waarheid. De conclusie was dat inderdaad 1,5% bebouwd is door woningen voor kolonisten (de illegale nederzettingen niet meegerekend). Maar de conclusie was ook dat 43% van de Westelijke Jordaanoever niet voor Palestijnen beschikbaar is voor landgebruik door Palestijnen, of zelfs helemaal niet voor hen toegankelijk is.

43% van hun eigen land mogen ze dus niet bewonen. Ik probeer me voor te stellen of Nederlanders het zouden accepteren als bijna de helft van Nederland niet door Nederlanders bewoond of zelfs betreden mag worden.

Alles voor de kijkcijfers

Alsof puur deze feiten en cijfers nog niet bizar genoeg zijn, komt er op een dergelijk artikel een tsunami aan reacties. Waaronder de eerste reactie door Likoed Nederland, die vooraan staat om zijn mening aan een dergelijke toets te kleven. “In die 43% woont ook niemand, dat is allemaal woestijn”. Alsof dat het stelen van land goedpraat. Israëli’s horen daar überhaupt niet te zitten.

Ik verbaas me. In twee dagen tijd staan er 138 reacties onder het stuk (ter vergelijking: andere artikelen in dezelfde categorie scoren gemiddeld zo’n 50 reacties) die maar zelden in de buurt komen van een discussie. Het grootste gedeelte is gal spuwen, medestanders scoren en onbegrijpelijke oneliners en tegeltjeswijsheden. Soms een complete uiteenzetting van 2000 jaar geleden tot nu, dan weer rake klappen aan het adres van antisemieten, moslims of elkaar.

Zodra er over Israël wordt geschreven, speelt het conflict zich ineens niet meer duizenden kilometers verderop af. Na elke nieuwe reactie komt er weer een schot van rechts, of soms van links. Je moet alert zijn, over degelijke schrijfwapens beschikken en goed om je heen blijven kijken. Tussen de letters lezen en speuren naar ingangen en gevoelige plekken. Anders word je zelf glashard neergesabeld. Er zijn blijkbaar mensen die voor hun plezier op een website met scherp schieten. Denken ze daadwerkelijk mensen te kunnen overtuigen? Of gaat het om de aandacht? Alles voor hun kijkcijfers.

Savitri Groag is 32 jaar, woont en werkt in Amsterdam.