logo

EU-rapport kolonistengeweld

05-04-2012 13:48

Stichting The Rights Forum brengt vandaag, 5 april, een intern EU-rapport over het geweld van Israëlische kolonisten naar buiten. Als enig EU-land heeft Nederland dat rapport onlangs met een “algemeen voorbehoud” geblokkeerd. Daarvoor moet minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zich vanavond in een Kamerdebat verantwoorden. Openbaarmaking van het rapport dient een open en grondige publieke discussie over de gevolgen van het Nederlandse Midden-Oosten beleid, die dringend gewenst is.

Het door Nederland geblokkeerde rapport dateert van februari 2012 en is een update van een rapport over kolonistengeweld dat EU-diplomaten in april 2011 hebben opgesteld. Rapport en update schetsen een onthutsend beeld van de toename en ernst van het geweld van kolonisten tegen Palestijnse burgers en hun bezittingen. Zo meldt de update over 2011 dat zich 411 incidenten van kolonistengeweld voordeden, een sterke stijging ten opzichte van 2010, dat kolonisten bijna tienduizend bomen hebben vernield en dat de Israëlische autoriteiten tot dusver nalaten om de Palestijnse bevolking te beschermen.

Na publicaties van het rapport in NRC Handelsblad en internationale kranten heeft de oppositie een Kamerdebat aangevraagd. Dit ‘algemeen overleg’ vindt op 5 april plaats van 18.30 tot 20.30 uur. Daarin zal ook de Nederlandse obstructie van een ander EU-rapport aan de orde komen.

The Rights Forum heeft op haar website een dossier Kolonistengeweld aangemaakt. Hier vindt u meer achtergrondinformatie, rapporten en video's. 

Lees hier ook het persbericht dat The Rights Forum vandaag, 5 april, publiceert: ‘The Rights Forum maakt intern EU-rapport over kolonistengeweld dat Nederland blokkeert openbaar’.

Lees ook dit artikel in NRC Handelsblad: 'Deel Kamer wil opheldering van Rosenthal over Israël-beleid kabinet'.

Bron: The Rights Forum