logo

Eenzame opsluiting Palestijnse kinderen

08-05-2012 13:58

PERSBERICHT

Nederland moet zich uitspreken tegen de eenzame opsluiting van Palestijnse kinderen.

8 mei 2012

Minister Rosenthal moet zich in zijn contacten met de Israëlische regering en in internationale fora stellig uitspreken tegen de eenzame opsluiting van Palestijnse kinderen in Israëlische detentiecentra. Dit stellen gate48 - Platform voor Kritische Israëli’s in Nederland, Een Ander Joods Geluid, Defence for Children International - Nederland en Palestine Link in een open brief - ondertekend door bijna 500 burgers en 15 organisaties - die de organisaties op vrijdag 4 mei aan de minister hebben gestuurd. In het kader van de brief zal Gerard Horton, advocaat van de Palestijnse tak van Defence for Children International, een bezoek brengen aan Nederland, en zal hij tijdens dit bezoek op woensdag 30 mei een gesprek hebben met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van CDA Tweede Kamerlid Henk-Jan Ormel. 

Gerard Horton: "12% van alle gearresteerde kinderen die door Defence for Children International zijn geïnterviewd gaven aan in eenzame opsluiting te hebben gezeten, veelal in kleine, vieze cellen zonder ramen waar het licht 24 uur per dag aan staat, gemiddeld zo’n 9 dagen lang. Het is overduidelijk dat dit totaal onacceptabel is en dat hier onmiddellijk een einde aan moet komen". Sinds 2008 heeft de Palestijnse tak van Defence for Children International meer dan 50 gevallen gedocumenteerd van kinderen die in Israëlische detentiecentra in eenzame opsluiting werden geplaatst. De periode van opsluiting varieerde van 48 uur tot wel 65 dagen. Eenzame opsluiting kan ingrijpende gevolgen hebben voor de psychische en fysieke gesteldheid van gedetineerden, en kan ertoe leiden dat kinderen te maken krijgen met paniekaanvallen, depressie, woedeaanvallen, paranoïde en suïcidale neigingen.

De brief is onderdeel van een lopende campagne van de vier organisaties tegen de eenzame opsluiting van Palestijnse kinderen in Israëlische detentie. De open brief is inmiddels ondertekend door 460 burgers, waaronder presentatrice Dieuwertje Blok, voormalig Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona, Tweede Kamerlid voor de SP Harry van Bommel, professor emeritus Volkenrecht Paul de Waart, hoogleraar Internationaal Recht van het International Institute of Social Studies Karin Arts en Paul Aarts van de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast hebben 15 organisaties de brief ondertekend, waaronder Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en Oxfam Novib.

Op dinsdag 29 mei zal Gerard Horton in De Balie in Amsterdam spreken op een publieksavond geleid door Dieuwertje Blok, tevens bestuurslid van Een Ander Joods Geluid. De avond begint om 20.00, toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de kassa (Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam) en website van De Balie.

Laatste persberichten