logo

Schrijnende situatie Palestijnse kinderen in Israëlische detentie

05-06-2012 21:37

PERSBERICHT

Minister Rosenthal, spreek u uit over schrijnende situatie Palestijnse kinderen in Israëlische detentie!

5 juni 2012

Eenzame opsluiting van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen komt regelmatig voor, blijkt uit diverse onderzoeken. Per jaar worden er tussen de 500 en 700 Palestijnse kinderen gearresteerd, ondervraagd en gevangen genomen. In Israëlische gevangenissen worden zij systematisch mishandeld. In veel gevallen gaat het om een wrede en onmenselijke behandeling, dit is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Minister Rosenthal brengt van 5 tot en met 7 juni een bezoek aan Israel. Defence for Children roept samen met gate48, Een Ander Joods Geluid, Palestine Link, War Child, Save the Children en Young in Prison, de minister op om de behandeling van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen onder de aandacht te brengen.

De minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal brengt van 5 tot en met 7 juni een bezoek aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Op de agenda van dit bezoek staan het bevorderen van de economische samenwerking tussen Nederland en Israël en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Er zijn gesprekken gepland met diverse ministers van de staat Israel, zoals premier Netanyahu en minister Liberman. Defence for Children ziet dit als een goede aanleiding aandacht te besteden aan Palestijnse kinderen in Israëlische detentie.

Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen

De Palestijnse sectie van Defence for Children rapporteert jaarlijks tussen de 500 en 700 Palestijnse kinderen die gearresteerd, ondervraagd en gevangen genomen worden. De eenzame opsluiting varieert van 48 uur tot wel 65 dagen en kan ingrijpende gevolgen hebben voor de psychische en fysieke gesteldheid van gedetineerde kinderen. Zestig procent van de Palestijnse kinderen die opgepakt worden, wordt 's nachts gearresteerd. Zij worden in veel gevallen pijnlijk vastgebonden, geblinddoekt en met geweld ondervraagd in Israëlische gevangenissen, zonder bijzijn van een advocaat en de ouders. De gewelddadige behandeling brengt de overgrote meerderheid van de kinderen ertoe schuld te bekennen, in de hoop om zo snel mogelijk de gevangenis te kunnen verlaten.

Oproep aan de minister

De minister van Buitenlandse Zaken wordt opgeroepen om zich tijdens zijn bezoek uit te spreken tegen het toepassen van eenzame opsluiting bij Palestijnse kinderen en onomwonden te pleiten voor een totaal verbod op deze praktijken. Elk kind verdient een humane behandeling, waarbij geen plaats is voor mishandeling, vernedering of dreigementen.


Download hier de brief die Een Ander Joods Geluid, Defence for Children, gate48, Palestine Link, Save the Children, War Child en Young in Prison naar de minister hebben gestuurd.

Meer informatie vindt u op de website van Defence for Children.

Laatste persberichten