logo

Blog: Angst

29-08-2012 14:43

Ik was op vakantie in Kroatië, in Istrië, in een stacaravan - leuk! Leuke tijd gehad, leuke plaatjes gezien (alleen is het echt heel erg toeristisch). Toen de vakantie aan het eind liep, kwam naast ons een gezin met een Oostenrijkse auto staan. Ze spraken geen Duits en al snel kwamen we erachter dat ze Ivriet spraken. Dus mijn jiddische mama naar die stacaravan lopen en vragen of ze Hebreeuws spraken. Ze reageerden gesprokken, gevolgd door een kil 'we are from Israel'. Na een tijd praten over onze achtergrond en dit en dat en wat eten en drinken werden ze losser.

Terug van vakantie ontmoette ik een joodse vriend van me. Hij had mijn vriend gezien in een Free Gaza shirt. Of hij wel wist waar hij mee liep. Ik zei dat mijn vriend op de Gazavloot is geweest vorig jaar. Hij zei dat ik moest oppassen daarmee. Ik ben echter niet verantwoordelijk voor de keuze van mijn vriend, zei ik. En daarna volgde de eeuwige discussie, dat als Israël geen muren zou hebben we weer vermoord zouden worden. Dat Israël niet fout is maar dat Hamas de bevolking in de Gazastrook en op de West Bank loopt te hersenspoelen, dat de blokkade voor 'onze' veiligheid is en dat er terroristen zitten in Gaza. En de slechte medische voorzieningen? En het stoppen van de watertoevoer en het illegaal huizen bouwen in de bezette gebieden? Daar hoor je niets over. Het beste is kennelijk dat er een 'wij' is en dat die 'wij' tegen 'hen' zijn. En dat 'wij' allemaal tegen 'hen' moeten zijn want 'wij' zijn één volk. Ja, Nederlanders zijn ook één volk maar we hebben ook allemaal onze eigen opvattingen en meningen.

Er woedt een soort angst in die mensen, angst voor een nieuwe Holocaust, een angst voor de Palestijnen en de rest van de wereld die steeds meer kritiek heeft op het beleid van Israël.

Wat gebeurt er als Israël Iran binnenvalt? Volgens Netanyahu is Iran van plan om naast het maken van een nucleaire bom ook Israëli’s uit te roeien. Mensen die dat allemaal met een korreltje zout nemen zijn naïef. Wat als Israël morgen begint met een aanval op Iran? Raakt Israël dan verder geïsoleerd en worden ze dan nog banger voor de Arabische buitenwereld? Krijgen ze nog steun van de VS en Europa? En stel dat Iran toch een nucleaire bom heeft? Waarom lost de VN het dan niet op? Het is een gezamenlijk probleem. Iran kan ook een bom gooien op de opstandelingen in Syrië. Ik laat me niet bang maken. Ik wacht het wel af, met een nieuwe oorlog los je niets op, het kost ook zoveel geld en het geld kan toch veel beter gebruikt worden? Een nucleaire bom is niet alleen gevaarlijk voor Israël maar voor elk land in de wereld.

Esther Grutters (18) is student theaterdocent op ArtEZ en is vanwege haar Joodse achtergrond geïnteresseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict.