logo

Petitie: steun de VN-statusophoging van de Palestijnse Autoriteit

10-10-2012 11:29

Update 28 november 2012: deze actie is inmiddels afgelopen.

Deze petitie is inmiddels gesloten. Met vreugde kunnen we mededelen dat we met onze petitie meer dan 1.000 handtekeningen hebben verzameld! De petitie is inmiddels aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Donderdag 29 november zal er in de Algemene Vergadering van de VN gestemd worden over de statusophoging. Zoals het er nu naar uitziet zullen zeker 150 VN-lidstaten vóór een statusophoging stemmen, waaronder zeker 15 EU-lidstaten. Laten we hopen dat Nederland ook tot deze laatste groep zal behoren!

Petitie: Nederland, steun de VN-statusophoging van de Palestijnse Autoriteit.

Petitietekst
Op donderdag 27 september heeft Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, de VN-lidstaten verzocht om de Palestijnse Autoriteit de status van ‘waarnemer als niet-lidstaat’ toe te kennen. Deze ophoging van de status van de Palestijnse Autoriteit binnen de Verenigde Naties opent de mogelijkheid voor lidmaatschap van tal van VN-organisaties, geeft toegang tot belangrijke VN-sessies en zou een indirecte erkenning betekenen van de Palestijnse claim op een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Ik steun dit initiatief en roep de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de VN op vóór deze statusophoging te stemmen!

De twee-statenoplossing op basis van de grenzen van vóór 1967, waarbij Israël en Palestina in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan, is de internationaal geaccepteerde oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. De kans daarop neemt echter met de dag af, zolang Israëls nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden zich blijven uitbreiden en gelijkwaardige vredesonderhandelingen tussen de partijen uitblijven. Een status voor de Palestijnse Autoriteit van ‘waarnemer als niet-lidstaat’ kan hier echter verandering in brengen: het laat zien dat de internationale gemeenschap zich achter de oprichting van een Palestijnse staat schaart, en geeft meer mogelijkheden aan de Palestijnen om een eigen staat mede via de VN te verwezenlijken.

De huidige status quo is onhoudbaar: de bezetting ontneemt de Palestijnen fundamentele rechten, houdt het conflict en de daaruit voortkomende gewelddadigheden in stand, en is daarom slecht voor zowel Palestijnen als Israëli’s. Ook de Nederlandse Vertegenwoordiging zal in de Algemene Vergadering van de VN de mogelijkheid hebben om te stemmen over de ophoging van de status van de Palestijnse Autoriteit tot waarnemer als niet-lidstaat. Daarom roep ik u op: steun de statusophoging van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties!

Update 13 november 2012
'Palestinian UN observer state bid on 29 November', BBC News 

Update 19 oktober 2012
'Palestinian push for U.N. upgrade likely to succeed', Reuters Africa.