logo

Steun Palestijnse statusophoging bij VN!

10-10-2012 13:48

PERSBERICHT

Een Ander Joods Geluid roept Nederland op om Palestijnse statusophoging bij VN te steunen

10 oktober 2012

Een Ander Joods Geluid roept de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties op een statusophoging van de Palestijnse Autoriteit te steunen. Via een vandaag gelanceerde petitie hoopt Een Ander Joods Geluid de Nederlandse Vertegenwoordiging ervan te kunnen overtuigen dat steun voor deze ‘waarnemersstatus als niet-lidstaat’ noodzakelijk is om nog tot een Palestijnse staat te komen. De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft deze statusophoging op 27 september aangevraagd in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid: “De voorgestelde ophoging zal bovenal een indirecte erkenning zijn door de VN van het Palestijnse streven naar een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. De huidige status quo, waarin gelijkwaardige onderhandelingen uitblijven, moet worden doorbroken.” Volgens Hamburger is steun voor de ophoging nodig om de twee-statenoplossing te redden. “Als Nederland tegen dit initiatief stemt, zet zij hoogstpersoonlijk een streep door een Palestijnse staat. Israëls bezetting raakt meer en meer verankerd in Palestijns gebied. Deze ontwikkeling is rampzalig, voor zowel Palestijnen als Israëli’s.”

In september 2011 deed de Palestijnse Autoriteit al een poging om volledig Palestijns VN-lidmaatschap te verwerven. Die poging strandde echter in de Veiligheidsraad, waar de VS aangaf tegen het voornemen te zijn. De huidige statusophoging, ook wel de ‘Vaticaan-optie’ genoemd omdat Vaticaanstad dezelfde status geniet bij de VN, loopt echter niet via de VN Veiligheidsraad maar via de Algemene Vergadering, waar een simpele meerderheid nodig is om de statusophoging een realiteit te maken - en waar dus ook Nederland haar stem kan laten horen. Een ‘waarnemersstatus als niet-lidstaat’ opent de mogelijkheid voor lidmaatschap van tal van VN-organisaties en geeft toegang tot belangrijke VN-sessies.

De petitie zal later dit jaar worden aangeboden aan de Nederlandse Vertegenwoordiging.

De petitie is hier te vinden.

Een position paper waarin verder wordt ingegaan op de steun van Een Ander Joods Geluid voor deze statusophoging kunt u hier vinden.

Laatste persberichten