logo

Israëlische en Palestijnse burgers de dupe van oplaaiend geweld

16-11-2012 16:39

PERSBERICHT

16 november 2012

Israëlische en Palestijnse burgers de dupe van oplaaiend geweld

Een Ander Joods Geluid is geschokt door de bombardementen van het Israëlische leger op de Gazastrook en de raketbeschietingen richting Israël, uitgevoerd door Hamas en andere militante Palestijnse groepen. Een Ander Joods Geluid roept Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op om zich via alle mogelijke wegen in te zetten voor een staakt-het-vuren. Zowel de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook als de Israëlische burgerbevolking in zuidelijk Israël zijn de dupe van het geweld dat in de afgelopen dagen oplaaide en een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict des te verder weg brengt.

De Gazastrook en het zuiden van Israël zijn al jaren toneel van geweld over en weer, waarbij Hamas en militante groeperingen als Islamitische Jihad, raketten afschieten op het zuiden van Israël en het Israëlische leger bombardementen uitvoert op de Gazastrook. Volgens Israël zijn de bombardementen gericht op militanten maar in de praktijk vallen hierbij veel burgerdoden. Bij het recente geweld zijn inmiddels aan Gazaanse zijde zeker 20 Palestijnen, zowel burgers als militanten, gedood en ruim 180 verwond.  Aan Israëlische zijde zijn 3 burgerdoden gevallen, en zijn ruim 50 gewonden gevallen.

Een Ander Joods Geluid houdt zowel het Israëlische leger als Hamas en andere militante groepen in de Gazastrook verantwoordelijk voor de burgerdoden en -gewonden die aan beide kanten vallen. Op de vraag waarom Israël juist nu een militair offensief inzet doen verschillende antwoorden de ronde: de verkiezingen die begin 2013 in Israël plaatsvinden, druk vanuit de Israëlische bevolking om te handelen, maar ook de regionale verhoudingen ten gevolge van de Arabische omwentelingen zouden een rol spelen. Ondertussen zal meer geweld alleen maar leiden tot meer radicalisering en meer burgerleed, en ondermijnt het pogingen om via diplomatieke weg tot een daadwerkelijke oplossing van het conflict tussen Israël en Hamas te komen.

Laatste persberichten