logo

Nederland, stem vóór statusophoging Palestijnse Autoriteit!

27-11-2012 16:42

PERSBERICHT

27 november 2012

Petitie: “Nederland, stem vóór statusophoging Palestijnse Autoriteit”

Nederland moet aanstaande donderdag 29 november vóór een statusophoging van de Palestijnse Autoriteit bij de VN stemmen. Dat betoogt Een Ander Joods Geluid met klem in een petitie die vandaag wordt aangeboden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en die is ondertekend door ruim 1.000 Nederlanders. De patstelling in Israël en de Palestijnse gebieden, waarbij gelijkwaardige onderhandelingen tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit uitblijven terwijl de bezetting zich verder verdiept, moet worden doorbroken. Een Ander Joods Geluid ziet een statusophoging als middel om de patstelling te doorbreken, en roept Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op alsnog zijn steun hiervoor uit te spreken.

Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid: “Dit biedt de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken een uitgelezen kans om te laten zien dat hij zich actief wil inzetten voor vrede in Israël en de Palestijnse gebieden. Onder de vorige Minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, wierp Nederland zich bij de VN en in de EU nog op als hardnekkig verdediger van het beleid van de huidige Israëlische regering. Dat beleid schuift een oplossing voor het conflict doelbewust op de lange baan en laat de bezetting van Palestijns gebied onbeperkt voortduren. Nederland kneep voor beide zaken de ogen dicht.

Naar verwachting zal een overgrote meerderheid van de VN-lidstaten aanstaande donderdag vóór deze statusophoging stemmen, waaronder een groot aantal EU-lidstaten. Minister Timmermans heeft aangegeven dat Nederland zich waarschijnlijk zal onthouden van stemming. Ik roep de minister op deze beslissing te heroverwegen en Nederland vóór te laten stemmen. Daarmee kan de mogelijk laatste kans om tot een twee-statenoplossing te komen, alsnog aangegrepen worden.”

De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas diende op 27 september de aanvraag voor een Palestijnse statusophoging in. Deze status wordt ook wel de ‘Vaticaan-optie’ genoemd omdat Vaticaanstad dezelfde status geniet bij de VN als waar nu door Abbas om verzocht is. Op 29 november zal de Algemene Vergadering van de VN over de voorgestelde statusophoging stemmen. Eerder, in september 2011, deed de Palestijnse Autoriteit een niet-geslaagde poging om volledig Palestijns VN-lidmaatschap te verwerven. Een ‘waarnemersstatus als niet-lidstaat’ opent de mogelijkheid voor lidmaatschap van tal van VN-organisaties en geeft toegang tot belangrijke VN-sessies. Het plaatst de bezetting in een ander daglicht: Israël bezet niet langer ‘slechts’ de Palestijnse gebieden, maar een land in wording.

Een position paper waarin verder wordt ingegaan op de steun van Een Ander Joods Geluid voor deze statusophoging kunt u hier vinden.

Laatste persberichten