logo

Een Ander Joods Geluid teleurgesteld over stemonthouding Nederland bij VN

30-11-2012 15:02

PERSBERICHT

30 november 2012

Een Ander Joods Geluid teleurgesteld over stemonthouding Nederland bij VN

Een Ander Joods Geluid is teleurgesteld over de stemonthouding van Nederland bij de stemming over de opwaardering van de VN-status van de Palestijnse Autoriteit naar ‘waarnemer niet-lidstaat’. “Een stemonthouding is een gemiste kans. Nederland sluit niet aan bij de internationale koers om werk te maken van het realiseren van een twee-statenoplossing en zet zich hiermee buitenspel. Het was een krachtig signaal geweest als Nederland, net als 14 andere EU-lidstaten, zich voor deze ophoging had uitgesproken”, aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

138 landen stemden gisteren vóór een VN-statusophoging van de Palestijnse Autoriteit, 9 landen stemden tegen en 41 onthielden zich van stemming. Onder de 138 vóór-stemmers waren 14 EU-landen, waaronder landen als Frankrijk, Denemarken, Italië, Spanje, Zweden en België. Daarnaast stemden ook Europese landen als Noorwegen, Zwitserland en IJsland voor een ophoging. Onder de selecte groep tegenstemmers bevonden zich Israël, de Verenigde Staten, Canada en - als enige EU-lidstaat - Tsjechië.

Omdat een simpele meerderheid vereist was voor de statusophoging is de ophoging van de Palestijnse Autoriteit sinds gisteravond een feit. Jaap Hamburger: “De internationale gemeenschap heeft een duidelijk signaal afgegeven: het is tijd voor een Palestijnse staat naast Israël! 65 jaar geleden nam de VN het verdelingsplan van het toenmalige Mandaatgebied Palestina aan, dat het gebied onderverdeelde in een Joodse en een Arabische staat. Israël is er gekomen, Palestina nog niet. Een onafhankelijke Palestijnse staat en daarmee een einde aan de bezetting is in het hoogste belang van zowel Palestijnen als Israëli’s.”

Een statusophoging is echter niet alleen symbolisch. Vanaf heden houdt Israël niet langer de ‘Palestijnse gebieden’ bezet, maar een land in wording, Palestina. De statusophoging opent ook de deur voor de Palestijnen naar het Internationaal Strafhof en andere VN-organen. Ook al zal de stap naar het Strafhof er, naar alle verwachting, vooralsnog niet komen, kan de mogelijkheid alleen al een remmend effect hebben op het optreden van Israël in de Palestijnse gebieden. Het is verder aan de Palestijnse Autoriteit om verstandig gebruik te maken van de andere mogelijkheden die de statusophoging biedt.

Laatste persberichten