logo

Israëlische verkiezingen: verrechtsing Israël is doodsteek voor twee-statenoplossing

18-01-2013 13:07

PERSBERICHT

 

18 januari 2013

 

Israëlische verkiezingen: verrechtsing Israël is doodsteek voor twee-statenoplossing

 

Op dinsdag 22 januari vinden in Israël de parlementsverkiezingen plaats. Naar verwachting zal regeringspartij Likoed, die een lijstverbinding aan is gegaan met het extreemrechtse Yisrael Beiteinu, de grootste partij blijven van het land, en zal Benjamin Netanyahu kunnen beginnen aan een volgende termijn als premier. De opkomst van het extreemrechtse HaBayit HaYehudi (Het Joodse Huis), dat waarschijnlijk de tweede of derde partij van het land zal worden, is zeer verontrustend. “In de Israëlische politiek zal nationalistisch-rechts nog meer terrein winnen: slecht nieuws voor de Palestijnen, slecht nieuws voor de twee-statenoplossing en de kans om de bezetting te beëindigen, en daarmee heel slecht nieuws voor Israël” aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

 

Hoewel volgens opiniepeilingen een meerderheid van de Israëlische bevolking nog altijd voorstander is van de twee-statenoplossing en het opheffen van de bezetting, wordt de roep om ‘alternatieven’ in de Israëlische politiek steeds luider. Aan de rechterzijde wordt door partijen als HaBayit HaYehudi en Otzma LeYisrael (Kracht aan Israël) openlijk gepleit voor de formele annexatie van grote delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Ook binnen partijen als Likoed en Yisrael Beiteinu zijn zulke geluiden steeds vaker en openlijker te horen. Jaap Hamburger: “Een Palestijnse staat is voor een groot deel van Israëlisch rechts inmiddels geen optie meer, als het voor hen al ooit een echte optie was. Wil Nederland van een twee-statenoplossing nog helpen een realiteit te maken, dan moet het onder ogen zien dat de druk op de Israëlische regering en politiek moet worden opgevoerd om zo ver te komen. Zo niet, dan zal de bezetting zich alleen maar verder verdiepen, met alle gevolgen van dien.”

 

Ter linkerzijde zijn er partijen die vasthouden aan een twee-statenoplossing en het beëindigen van de bezetting. Deze partijen zullen echter naar verwachting maar een beperkt aantal zetels halen, en zijn er niet in geslaagd om een stevig blok te vormen. “Omdat van binnen de Israëlische politiek de komende tijd waarschijnlijk geen oplossing zal komen, is een krachtdadig optreden door de internationale gemeenschap om de bezetting te beëindigen onontkoombaar. Nederland zou het voortouw hierin moeten nemen, ook in het belang van Israël”, aldus Jaap Hamburger.

 

Een Ander Joods Geluid heeft in aanloop naar de verkiezingen een overzichtelijk schema gemaakt met de standpunten van de Israëlische politiek over de bezetting, en twee factsheets gepubliceerd: 'De Israëlische kiezer en de bezetting' en 'De Israëlische politiek en de bezetting'. Een Ander Joods Geluid is beschikbaar voor verkiezingscommentaar en -analyses.

 

Persbericht in pdf formaat.

Laatste persberichten