logo

Een Ander Joods Geluid moedigt ChristenUnie en SGP aan pro-Israël te zijn

08-02-2013 09:39

PERSBERICHT

8 februari 2013

Een Ander Joods Geluid moedigt ChristenUnie en SGP aan pro-Israël te zijn

Een Ander Joods Geluid moedigt de ChristenUnie en de SGP aan pro-Israël te zijn. ‘Wij gaan er vanuit dat de SGP en ChristenUnie als echte vrienden van Israël zullen pleiten voor een einde aan de bezetting en stelling zullen nemen tegen de antidemocratische wind die de afgelopen jaren door Israël waait’ aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid. Deze week lieten de twee partijen aan het Reformatorisch Dagblad weten een parlementaire vriendengroep voor Israël te willen oprichten, gelieerd aan de internationale koepelorganisatie International Israel Allies Caucus Foundation (IIACF).

Het Israëlische parlementslid Binyamin Elon van de rechtsnationalistische Nationale Unie-partij richtte in 2004 de International Israel Allies Caucus Foundation (IIACF) op. Het IIACF zegt onder meer stelling te nemen tegen druk op Israël van buitenaf om te onderhandelen en om concessies te doen aan hen ‘die uit zijn op Israëls vernietiging’. Zij pleit voor Jeruzalem als ‘ongedeelde hoofdstad’ van Israël. ‘De IIACF heeft helaas weinig op met de algemeen aanvaarde uitgangspunten om tot een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen te komen, zoals ‘Jeruzalem als hoofdstad van twee staten’. Het begrip  ‘Israëlische bezetting’ komt in het woordenboek van de IIACF niet voor. Wij rekenen er op dat de ChristenUnie en de SGP, als echte vrienden van Israël, hier aandacht voor zullen vragen’ aldus Jaap Hamburger.

Een Ander Joods Geluid ziet echte vrienden van Israël als degenen die het land een spiegel durven voor te houden. Jaap Hamburger: ‘De bezetting van de Palestijnse gebieden is desastreus voor de Palestijnen. Het schendt dagelijks Palestijnse mensen- en burgerrechten. Maar de bezetting corrumpeert ook de Israëlische maatschappij en holt de Israëlische democratie uit. Het nederzettingenbeleid dat al decennialang in de praktijk wordt gebracht in de Palestijnse gebieden draait de tweestatenoplossing de nek om.’

Laatste persberichten