logo

EAJG aan Obama en Rutte: zet ijs in als politiek drukmiddel

23-02-2013 14:07

Dit persbericht betreft een poerim-grap.

PERSBERICHT

23 februari 2013

Een Ander Joods Geluid aan Obama en Rutte: zet ijs in als politiek drukmiddel

Een Ander Joods Geluid is afgelopen week twee maal benaderd voor politiek advies: door de Amerikaanse regering, via medewerkers van de ambassade in Den Haag, alsook door het Nederlandse Ministerie van Algemene Zaken. Toeval? Waarschijnlijk niet. In maart brengt Amerikaans president Barack Obama een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, in mei gevolgd door premier Rutte en Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans. "Obama en Rutte laten zich ook graag vanuit kritisch-Joodse hoek adviseren over de boodschap die zij aan Israëli's en Palestijnen zouden moeten overbrengen. Uiteraard hebben wij daar wel wat ideeën over" aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

Volgens Een Ander Joods Geluid dienen beide bezoeken in het teken te staan van het zo snel mogelijk beëindigen van de Israëlische bezetting van Palestina. Jaap Hamburger: "de bezetting schendt op dagelijkse basis Palestijnse mensenrechten, en corrumpeert de Israëlische samenleving. Iedereen is erbij gebaat als er serieuze stappen worden gezet om de nederzettingenpolitiek te beëindigen en van een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël een realiteit te maken. Subtiele maar ook substantiële druk zou daarbij kunnen helpen”.

Zo heeft Een Ander Joods Geluid onder andere het advies gegeven de export van grondstoffen voor pistache- en vanille-ijs naar Israël afhankelijk te maken van de start van politieke onderhandelingen over het ontruimen van de Israëlische nederzettingen. "Netanyahu en zijn vrouw zijn dol op deze ijssoorten. Door de toevoer hiervan af te snijden zullen Netanyahu en Sara, die volgens analisten grote invloed heeft op de beslissingen van Israëls premier, zich de noodzaak realiseren echt te onderhandelen, en geen schijnvertoning op te voeren" aldus Hamburger. "Deze maatregel treft immers het hart van hun consumptiepatroon, en is een voorbode van wat er kan gebeuren als Netanyahu de nationale verlangens van de Palestijnen blijft negeren".

Laatste persberichten