logo

EAJG verheugd over oproep om nederzettingenproducten correct te labelen

08-03-2013 16:02

PERSBERICHT

8 maart 2013

Een Ander Joods Geluid verheugd over oproep om nederzettingenproducten correct te labelen

Een Ander Joods Geluid is verheugd over de Nederlandse oproep aan winkelketens om producten uit Israëls nederzettingen ook als zodanig aan te duiden. De Israëlische krant Haaretz berichte gisteren over deze oproep om producten uit de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogvlakte als zodanig te etiketteren. ‘Dit is een goede stap van de Nederlandse regering en Minister Timmermans om ervoor te zorgen dat bedrijven in de nederzettingen niet langer profiteren van toegang tot de Nederlandse markt. Nederland loopt met deze oproep voorop in EU-verband. Er moeten echter wel nadere en minder vrijblijvende afspraken worden gemaakt over toezicht en controle om zeker te weten dat nederzettingenproducten ook daadwerkelijk als zodanig gelabeld worden’ aldus Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.

Tot nu toe gebeurt het al te vaak dat producten uit de Israëlische nederzettingen verkocht worden als ‘made in Israël’. Israëlische producten profiteren van gunstigere invoertarieven, wat echter niet geldt voor nederzettingenproducten. Door correcte etikettering toe te passen wordt tenminste aan de verschuldigde invoerrechten voldaan. Ook wordt voor de consument eindelijk inzichtelijk dat een deel van deze producten helemaal niet uit Israël maar uit Israëls nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden en de Golanhoogvlakte komt. Volgens Jaap Hamburger mag het niet bij een te vrijblijvende oproep blijven. ‘Veel producten uit de nederzettingen worden vermengd met producten uit Israël zelf, waardoor de daadwerkelijke herkomst van producten vaak schimmig blijft. Een oproep tot correct etiketteren kan in de praktijk alleen effect hebben als toezicht en controle onderdeel zijn van het proces. Alleen op deze manier kan de consument met een gerust hart producten uit Israël kopen, en zeker weten dat deze niet uit de nederzettingen afkomstig zijn’. 

Een Ander Joods Geluid is voorstander van het volledig weren van producten uit Israëls nederzettingen. Jaap Hamburger: ‘De nederzettingen zijn illegaal en hun bestaan draagt bij aan de dagelijkse mensenrechtenschendingen die vast onderdeel van de Israëlische bezetting van Palestina zijn. Zij vormen daarnaast niet het enige maar wel het grootste obstakel voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het politieke streven naar een tweestatenoplossing is het geheel weren van nederzettingenproducten op de Nederlandse markt verreweg de beste optie. Het zou niet zo mogen zijn, ook met correcte labeling niet, dat de nederzettingen nog altijd financieel profijt halen uit de toegang tot de Nederlandse markt’.

Laatste persberichten