logo

Bouw Palestijnse politiek vanuit het niets opnieuw op

01-04-2013 16:07

The PLO has failed Palestinians; let’s start again from scratch

Door Osamah Khalil, Al-Shabaka (the Palestinian Policy Network), in een korte samenvatting ook te lezen op de website van Electronic Intifada.

De afgelopen maanden werd er regelmatig gespeculeerd dat Fatah en Hamas, de twee belangrijkste Palestijnse politieke partijen, zich uiteindelijke zullen verzoenen. Hoewel de twee partijen sinds 2005 over verschillende overeenkomsten hebben onderhandeld, is er geen enkele geïmplementeerd.

Volgens Osamah Khalil is de onwil van Fatah en Hamas om overeenstemming te bereiken over een regering van ​​nationale eenheid tekenend voor de mislukking van de Palestijnse nationale beweging om haar doelen te bereiken. Aangezien dit jaar de 65ste verjaardag van de Nakba en de 20ste verjaardag van de Oslo-akkoorden markeert, wijst deze voortdurende onenigheid op een urgent probleem: wie vertegenwoordigt het Palestijnse volk vandaag de dag?

De instellingen gelieerd aan de PLO (Palestine Liberation Organization) zijn opgezet voor een nationale bevrijdingsbeweging. Zij werden met opzet zo ontwikkeld dat een brede vertegenwoordiging beperkt was tot de overwinning behaald zou zijn. Bij afwezigheid van de overwinning konden dezelfde institutionele structuren gebruikt worden om potentiële hervormingen te blokkeren en de Palestijnse leiders van de eigen bevolking (die het pretendeert te vertegenwoordigen) te distantiëren.

Osamah Khalil schrijft: "Als Palestijnen een hernieuwde nationale beweging willen die verenigd en representatief is, dan moeten zij die vanaf nul zelf opnieuw opbouwen. Zij zullen ook het vorige instituut en zijn leiders - ongeacht hun revolutionaire oorsprong en retoriek, titels, symboliek en emotionele banden - verouderd en irrelevant moeten verklaren. Met een verleden dat gekenmerkt wordt door mislukking, moeten de Palestijnen denken en werken in de richting van een heel andere toekomst. Anders is er weinig hoop op het vinden van een succesvolle strategie om Palestijnse rechten te bereiken en waarborgen."

Lees het hele artikel in het Engels op de website van Al-Shabaka.