logo

Nederlandse supermarkten maken juiste keuze met weren nederzettingenproducten

23-07-2013 14:18

PERSBERICHT 

23 juli 2013

Nederlandse supermarkten maken de juiste keuze door Israëlische nederzettingenproducten te weren

Een Ander Joods Geluid juicht het besluit van supermarktketens Jumbo en Hoogvliet toe om geen producten meer uit de Joodse nederzettingen in bezet Palestina in de schappen te leggen. Het besluit kan het besef van de funeste rol die deze nederzettingen spelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen verder versterken. Hoogvliet liet aan dagblad Trouw weten geen producten meer te verkopen uit Israëls nederzettingen, terwijl Jumbo verklaarde haar huismerk van deze producten te vrijwaren. Jumbo eist tevens garanties van haar leveranciers dat producten met het label ‘Israël’ ook daadwerkelijk uit Israël en niet uit de nederzettingen komen, aldus Trouw. Een Ander Joods Geluid is zeer te spreken over deze stap in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), die kan bijdragen aan een rechtvaardige vrede en die daarom in het belang is van zowel Israëli’s als Palestijnen.

In eerste instantie liet ook supermarktketen Aldi Nederland weten geen producten uit de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden meer te willen aanbieden, maar het Duitse hoofdkantoor heeft laten weten dat dit bericht onjuist is. Desondanks is het goed om vast te stellen dat de supermarktbranche in toenemende mate beseft dat er in het kader van MVO geen plaats in de schappen is voor nederzettingenproducten. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en hebben een desastreus effect op het dagelijks leven van veel Palestijnen, onder meer door landonteigeningen. De nederzettingen vormen een van de grootste obstakels om tot vrede te komen, een vrede waar zowel Israëli’s als Palestijnen bij gebaat zijn. Het weren van nederzettingenproducten, waarmee het signaal wordt afgegeven dat de nederzettingenpolitiek niet geaccepteerd wordt, is nodig om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

De keuze om deze producten niet langer aan te bieden geeft consumenten bovendien de mogelijkheid om indien gewenst met een gerust hart producten uit Israël zelf te kopen, zonder daarmee inkomsten voor de nederzettingen te scheppen. Genoemde supermarktketens sluiten hiermee aan bij een aantal andere Europese ketens, onder meer in Ierland. Bovenal sluit de beslissing aan op dat deel van de Israëlische distributieketen dat nederzettingenproducten weert of banden met de nederzettingen vermijdt en bij een deel van het Israëlische publiek, dat die producten weigert te kopen of dan wel op andere wijze de nederzettingen negeert. Zo besloot McDonald’s Israël recent geen filialen in de nederzettingen te openen. Genoemde Nederlandse supermarktketens staan dus geenszins alleen met hun besluit, maar passen zonder meer in een bredere trend. Hopelijk trekt dit feit ook andere Nederlandse supermarktketens over de streep, ter wille van een rechtvaardige vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Laatste persberichten