logo

Jaap Hamburger in EenVandaag over weren nederzettingenproducten

24-07-2013 13:13

Begin deze week (half juli 2013) maakte dagblad Trouw bekend dat verschillende supermarktketens geen Israëlische nederzettingenproducten meer in hun schappen willen. Bij EenVandaag reageert EAJG-voorzitter Jaap Hamburger op dit besluit, en waarom dit in onze optiek een juist besluit is.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.

EenVandaag 23-07-2013
Het doet veel stof opwaaien: de supermarkten Aldi en Hoogvliet maakten bekend geen producten meer in de schappen te hebben die afkomstig zijn van Joodse nederzettingen uit de Palestijnse gebieden. Aldi kwam daarop terug, maar de discussie is opgelaaid.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wacht op een advies van de regering hoe het om moet gaan met producten uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte. 

Het gaat om wijn, groente, fruit, olijfolie, vis en cosmetica. Nu worden deze middelen in veel supermarkten verkocht onder het etiket 'Made In Israel'. Ondanks internationale kritiek bezet Israël deze gebieden sinds 1967. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen 'illegaal'.