logo

Blog: Een avond met Amira Hass

03-12-2013 19:49

Vorige week was ik samen met 15 anderen op het kantoor van Een Ander Joods Geluid en SIVMO voor een lezing van Amira Hass, journaliste voor de Israëlische krant Ha’aretz, die in Nederland was op uitnodiging van gate48 - Platform voor Kritische Israëli's in Nederland. Een avond die weliswaar niet heel veel nieuws bracht, maar indrukwekkend genoeg was om aan de ene kant gedesillusioneerd en aan de andere kant vol inspiratie en energie naar huis te gaan.

Amira begon met de woorden dat ze het fijn vond om vanavond voor een deel van de Joodse gemeenschap en voor diegenen die zich betrokken voelen tot dit conflict de huidige situatie te schetsen. Jullie denken dat de situatie zeer ernstig is, maar hij is duizendmaal erger dan je denkt, aldus Amira.

De toon was gezet. Amira vervolgde haar lezing met voorbeelden die aangaven hoe het denkpatroon van politici en de Israëlische burger is. Een politiek die volgens haar ontaardt in een vorm van apartheidspolitiek niet alleen in de bezette gebieden maar ook binnen de zogeheten Groene Lijn, de grenzen van Israël. Een Israëlisch-Palestijns dorpje bij Jeruzalem ligt nabij een toren die van grote “strategische waarde” voor de Israëli’s is, en dus moet het dorp verdwijnen. Hoe doe je dat? Oh simpel, je maakt er een natuurgebied van.

De opzet van de huidige Israëlische regering is heel duidelijk: men tracht 60% van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever te confisqueren en de rest kan door Palestijnen bewoond blijven, alhoewel men het niet erg zou vinden als ze daar uit ook zouden vertrekken.

Maar hoe denkt de gemiddelde Israëli dan over de bezetting? Ach, dat is verschillend, aldus Amira. Er zijn er die de status quo prima vinden, een struisvogelpolitiek zogezegd. Er zijn er die het financieel zo slecht gaat dat ze het land verlaten. Duitsland en dan met name Berlijn is een zeer geliefde uitvalbasis. Maar er zijn er ook die profiteren van de bezetting, door te verdienen aan de bouw en infrastructuur van de nederzettingen en nederzettingenbedrijven. De regering stimuleert voortdurend met subsidies om meer mensen naar de bezette gebieden te trekken. En vrijwel niemand denkt na over wat de bezetting hierdoor de overheid kost en of er geen verband is met de bezetting en het grote verschil tussen rijk en arm in Israël.

Diegenen die goed verdienen zitten in de hightech industrie. Israël verkoopt veiligheidsapparatuur, drones e.d. aan de VS, Europa en een aantal Arabische landen, waaronder Irak en Saudi-Arabië. In de meeste landen waar de VS in een conflict betrokken zijn of zijn geweest, helpen Israëlische adviseurs met het installeren van deze veiligheidsvoorzieningen. Dit in ruil voor de politieke en financiële steun van de VS aan Israël. Daarom gelooft Amira ook niet dat de VS ooit haar politiek jegens Israël zal wijzigen.

De huidige status quo bevordert ondertussen niet de stemming onder de Palestijnse bevolking. De meeste Palestijnen hebben geen vertrouwen meer in hun eigen leiders. Steeds meer jongeren zien alleen nog een grote Palestijnse staat voor zich zonder Joden. De Palestijnse meerderheid groeit ondertussen met de dag ten opzichte van de Joods-Israëlische minderheid. De angst die Amira voor ogen staat is dat de politiek van de Israëlische regering en de door de gemiddelde Israëli gekoesterde status quo ontaarden in een catastrofe voor de Joodse bevolking van Israël. En vrijwel niemand die dat ziet. Daarom is het zo van levensbelang dat als de VS het niet willen of kunnen, Europa de Israëli’s wakker moet schudden.

Amira eindigde haar lezing cynisch: in het verleden zijn wij voor een deel uit Europa gesmeten. Europa, wil je ons zo graag weer terughebben? Geen avond om snel te vergeten, maar wel om met dubbele energie onze EAJG-activiteiten voort te zetten.

Raymond Nethe is werkzaam bij Een Ander Joods Geluid.