logo

Onenigheid tussen Nederland en Israël

09-12-2013 11:43

Tijdens de reis van premier Rutte en minister Timmermans aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden is irritatie ontstaan naar aanleiding van twee incidenten. Minister Timmermans wilde tijdens zijn bezoek aan de oude stad van Hebron zonder Israëlische veiligheidsmensen lopen, wat door de Israëlische autoriteiten niet geaccepteerd werd. Hij heeft de wandeling daarop afgezegd. Later zei hij dat zijn Europese collega’s eerder ook zonder Israëlische veiligheidsmensen hebben rondgewandeld door Hebron en dat hij geen precedent wilde scheppen om nu de Israëlische autoriteiten wel toe te staan. Zie ook op de website van de NRC: 'Nederlands bezoek aan Israël ontsierd door twee incidenten'.

Daarnaast heeft premier Rutte een gala ceremonie afgelast die voor zondag gepland was. Tijdens de ceremonie moest een nieuwe containerscanner die door Nederland gedoneerd is aan de Israëlische grensovergang tussen de Gazastrook en Israël ingeluid worden. Israël weigert echter de scanner die bedoeld is voor de export vanuit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever in gebruik te nemen. Volgens Haaretz is de onenigheid over de scanner al eerder ontstaan, zie ‘Israel and Netherlands in row over security scanner at Gaza border’.

Ondanks deze incidenten beweren Rutte en Israëls premier Netanyahu dat de relatie tussen Nederland en Israël wordt gekenmerkt door ‘een diepe verbondenheid’. Netanyahu zou gezegd hebben dat "ik zou willen dat al mijn buitenlandse betrekkingen zo goed waren als die met Nederland". Lees meer op joop.nl.