logo

Bevrijding

13-04-2014 08:57

Pesach is voor mij het feest van de bevrijding. Het herdenken van het einde van de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte, de Exodus, staan centraal tijdens het feest, maar Pesach is veel meer dan dat. Bevrijding is een universeel thema dat ook nu nog voor zoveel mensen een diepe, persoonlijke betekenis heeft.

Bevrijding heeft voor mij ook een speciale relatie met Israël en de Palestijnen. Ik zou graag zien dat de Palestijnen bevrijd worden van de bezetting, die hen al decennialang basale rechten ontzegt. Maar ik wens hetzelfde ook Israël toe. De bezetting is voor Israëli’s een heilloze weg, één die hen gevangen houdt in een spiraal van geweld en de Israëlische samenleving corrumpeert. De economische last van de nederzettingenpolitiek drukt zwaar op Israëls schouders. En tegelijkertijd zorgt de huidige situatie ervoor dat belangrijke thema’s die van levensbelang zijn voor het land, zoals de economische ongelijkheid en de spanningen tussen seculier en religieus Israël, niet de aandacht krijgen die zij verdienen.

Bevrijding zal niet van de een op de andere dag komen, en de huidige crisis in de vredesonderhandelingen zal een einde aan de bezetting zeker niet dichterbij brengen. Maar een bevrijding van de bezetting is en blijft hard nodig. Het is daar waar ik aan zal denken als ik aanschuif aan de sedertafel.

Pesach Sameach!

Raymond Nethe is werkzaam bij Een Ander Joods Geluid.