logo

Oud-premier Van Agt schrijft indringende brief aan premier Rutte over geweld Gaza

17-07-2014 10:41

Oud-premier Dries van Agt heeft een indringende brief aan premier Rutte geschreven over het geweld in en rond Gaza. Aanleiding voor de brief zijn uitspraken van premier Rutte in NOS Gesprek met de minister-president (uitzending 11 juli 2014). Daarin kwalificeerde premier Rutte meer dan 100 doden in Gaza als “niet disproportioneel”. Van Agt vindt dat “schokkend” en noemt Rutte’s uitspraken een “horreur”.

In het NOS-interview zei premier Rutte bij herhaling dat Hamas raketten “laat opstijgen vanaf scholen of ziekenhuizen”. Van Agt vraagt premier Rutte: “Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?”

Van Agt veroordeelt de raketbeschietingen vanuit Gaza. “Die vormen een schending van het internationaal recht en moeten stoppen”, aldus Van Agt. Hij betreurt gewonden en schade in Israël, sinds gisteren ook één dode, maar roept premier Rutte op: “Verlies de verhoudingen niet totaal uit het oog.” Aan Palestijnse zijde zijn al meer dan 200 mensen gedood en meer dan 1.400 gewond geraakt. Meer dan 1.300 huizen zijn vernield en 600.000 Palestijnen dreigen de toegang tot water te verliezen. “Daar zou Israël geen enkele verantwoordelijkheid voor dragen?”, vraagt Van Agt. Lees hier de volledige brief van oud-premier Van Agt

Op de website van het IMEU, Institute for Middle East Understanding, staat een Q&A met drie experts, waaronder Mouin Rabbani, over de huidige escalatie. Achtergrond en analyse worden hierin uitstekend verwoord.

Op de website van The Rights Forum staat een overzicht met achtergronden, statistieken en nieuwsbronnen over de huidige escalatie in en rond de Gazastrook.