logo

Groep Israëlische veteranen weigert dienst

16-09-2014 10:39

Het bericht dat 43 veteranen uit Unit 8200 van het Israëlische leger, een inlichtingendienst vergelijkbaar met de Amerikaanse NSA, in een open brief aan premier Netanyahu en diverse gezagvoerders binnen het leger verklaren dat zij niet langer willen deelnemen aan acties tegen Palestijnen, heeft binnen Israël en internationaal snel stof doen opwaaien. De weigeraars vinden dat ze worden gebruikt als instrument om de militaire controle over de bezette gebieden te verdiepen en dat het verzamelen van inlichtingen niets meer te maken heeft met zelfverdediging. Zij schrijven: “We refuse to take part in actions against Palestinians and refuse to serve as tools in deepening the military control over the Occupied Territories… We cannot continue to serve this system in good conscience, denying the rights of millions of people.”

Sommigen van de 43 ondertekenaars, mannen en vrouwen, zijn nog actief als reservist. Zij riskeren een gevangenisstraf van maximaal 35 dagen.

In Haaretz analyseert Anshel Pfeffer de dienstweigering. Voor het eerst wordt er onderscheid gemaakt tussen het verzamelen van informatie tegen Israëls vijanden, en het bespioneren van gewone Palestijnse burgers. Dit verschil is niet eerder openlijk benoemd. Ook zegt Pfeffer dat er wel meer soldaten dienst weigeren, maar belangwekkend van deze groep is, dat zij deserteren uit de grootste en meest prestigieuze unit binnen het Israëlische leger. Volgens hem zal dit de reputatie van de unit schaden.

Lees hier het hele artikel ‘Unit 8200 refuseniks shed light on ethics of Israel's intel gathering’.

Op Mondoweiss.net worden in een uitgebreid artikel over de 43 reservisten delen van hun verklaringen beschreven, waarin zij onder andere zeggen dat zaken als behoefte aan medische hulp binnen Israël en sexuele voorkeuren van Palestijnen gebruikt worden tegen de Palestijnen om hen te dwingen informatie over bepaalde personen door te geven aan Israël. Lees het artikel: 'Israel surveils and blackmails gay Palestinians to make them informants'.