logo

Shlomo Sand in De Nieuwe Liefde

22-10-2014 11:07

Een Ander Joods Geluid, de Leonard Woltjer-Stichting en De Nieuwe Liefde organiseerden een bijeenkomst met de Israëlische hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv, Shlomo Sand. Sand gaf een lezing met als titel: Israël-Palestina, mythen en werkelijkheid. Is vrede nog mogelijk?

Sand’s omstreden boek The Invention of the Jewish People (2008) voerde maandenlang de bestsellerlijst in Israël aan. Ook de boeken die daarna verschenen, The Invention of the Land of Israel (2012) en How I Ceased to Be A Jew (2013), maakten veel los. In zijn werk betoogt Sand onder meer dat het Joodse volk een negentiende-eeuwse uitvinding is en niet de 4.000 jaar oude stam waar de Bijbel over vertelt. "Ik ontken dat het Joodse volk bestaat. Het Jodendom natuurlijk wel. De staat Israël ook, evenals het Israëlische volk. Alleen het Joodse volk bestaat niet. Tweeduizend jaar geleden niet, en nu nog steeds niet." Sand’s ideëen zorgen - in het Midden-Oosten, maar ook wereldwijd - voor veel controverse. Kloppen ze wel, en welke gevolgen hebben zijn ideeën voor de religieuze en historische claims van het huidige Israël? Andras Krahl, referent namens Een Ander Joods Geluid, trad Sand zeer kritisch tegemoet aangaande de stelligheid waarmee hij zijn opvattingen voor het voetlicht bracht.

De avond vond plaats in De Nieuwe Liefde en is in zijn geheel te bekijken op You Tube.

In dagblad Trouw verscheen een interview met Shlomo Sand, waarin hij o.a. spreekt over joods zijn, Israëli zijn, het joodse volk, racisme, antisemitisme en vertrek naar het buitenland: 'Ik ben geen Jood, ik ben een Israëliër'.