logo

Position paper: De Nederlandse erkenning van Palestina

14-11-2014 08:02

Op 30 oktober erkende de Zweedse regering formeel de staat Palestina. De Israëlische regering reageerde furieus. Zweden is een van de eerste landen in de Europese Unie die Palestina als onafhankelijke staat erkent; de verwachting is echter dat meer EU-lidstaten zullen volgen. Debatten over erkenning hebben dit jaar al plaatsgevonden, of worden gevoerd, in de parlementen van landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Ierland. De nieuwe EU-buitenlandchef, Federica Mogherini, verklaarde recent dat zij in de komende vijf jaar, binnen haar ambtstermijn, een onafhankelijke Palestijnse staat wil zien ontstaan.

In Nederland hebben sommige partijen, zoals de SP, GroenLinks en D66, zich uitgesproken voor een erkenning van Palestina. Een Ander Joods Geluid steunt zo’n stap, en is ervan overtuigd dat deze erkenning het streven naar het beëindigen van de bezetting en succesvolle onderhandelingen ten goede zal komen. Daar zijn zowel Palestijnen als Israëli’s bij gebaat.

Lees in de Position Paper 'Nederlandse erkenning van Palestinawaarom EAJG vindt dat Nederlandse erkenning van Palestina gerechtvaardigd en nodig is.